Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
26. maj 2022 - Posebno

Ekskurzija v Sevnico, Brestanico in Krško

Za člane kluba Prijatelji Narodne galerije.

Najprej si bomo ogledali Grad Sevnica, kjer se bomo posebej posvetili freskam iz 17. stoletja v grajskem stolpu ter obiskali znamenito Lutrovsko klet, ki naj bi jo občasno obiskoval tudi Jurij Dalmatin. Pot nas bo naprej vodila v Brestanico, kjer je najprej predviden čas za malico in kavo. Kustosinja dr. Helena Rožman nam bo predstavila Grad Rajhenburg. S sprehodom skozi stavbo bomo dobili vpogled v razvoj grajske arhitekture od romanike, gotike in renesanse do sodobnosti. Ogledali si bomo grajsko kapelo in renesančni bivalni del, ki ga zaključuje s freskami poslikana soba z motivi legende o sv. Kunigundi in krščanskih krepostih. 

Naslednja postaja bo Krško, kjer si bomo ogledali zunanjščino cerkve sv. Janeza Evangelista z reliefnimi podobami kiparja Ivana Zajca, zunanjščino Valvasorjeve hiše in spomenike, ki nas opozarjajo na življenje in dobrodelnost Martina Hočevarja. Nato si bomo v Mestnem muzeju Krško ogledali razstavo Valvasorjevi v Krškem, ki je posvečena življenju Janeza Vajkarda Valvasorja in njegove družine v tem kraju. 
Če nam bo čas dopuščal, se bomo odpravili v Leskovec pri Krškem. Notranjščina tamkajšnje župnijske cerkve Žalostne Matere Božje je eden od redkih spomenikov arhitekture 16. stoletja in jo krasi eden najlepših zlatih oltarjev na Slovenskem. 

Izlet bomo zaključili v Gadovi peči, kjer bodo poskrbeli za bogat meni s predjedjo, glavno jedjo, sladico. V ceno je vključena tudi pijača. 

V Ljubljano se bomo vrnili ob 19.00. 

Pomembne informacije
Prijave:
Na izlet se lahko prijavite do petka, 20. maja. Prijava je veljavna ob vplačilu izleta pri blagajni Narodne galerije. Blagajna je odprta vsak dan, razen ponedeljka, od 10.00 do 18.00, ob četrtkih do 20.00 (trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 424). 

Cena: 
Cena izleta za Prijatelje s poravnano članarino za tekoče leto je 47 EUR, za nečlane je cena 57 EUR. 
Cena vključuje stroške prevoza, vodenja, vstopnino za ogled gradu Sevnica in kosilo v Zidanici Zdenka (vključno z vso pijačo, kavo in domačim žganjem). Ob prijavi prosimo sporočite, ali želite mesni ali vegetarijanski/veganski obrok. 

Doplačila na poti:
- Vstopnina za Grad Rajhenburg in Mestni muzej Krško: 3 EUR 
- Manjši obrok s kavo na gradu Rajhenburg: 5 EUR (turška kava, voda, mini rogljiček), 8 EUR (turška kava, voda, mini rogljiček in mini sendvič). Ob prijavi na izlet navedite, ali se boste odločili za obrok in za katerega, saj bodo kavarno odprli posebej za nas.  

Odpoved:
Brezplačna odpoved udeležbe je mogoča do ponedeljka, 23. maja. V primeru odpovedi udeležbe med 24. in 26. majem, vam bomo povrnili 50% vplačanega zneska.

Izlet bomo izpeljali ob minimalni udeležbi 35 prijavljenih.