Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
16. marec 2024 - Dogodek

Izlet v Kamno Gorico in Kropo

Ob občasni razstavi Janez Potočnik. Risbe iz javnih zbirk

sobota, 16. marec 2024, od 9.00 do 17.00

Vabimo vas na izlet v Kamno Gorico in Kropo, kraja z bogato kulturno in tehniško dediščino v Lipniški dolini. V Kamni Gorici, ki je bila s sosednjo Kropo od 15. stoletja dalje eno najpomembnejših središč fužinarskega žebljarstva v Sloveniji, bomo najprej obiskali cerkev sv. Trojice iz 17. stoletja in si ogledali stranska oltarja s podobami Matere Božje, ki sta delo domačina Matevža Langusa. Tik ob cerkvi stoji Muzejska hiša Mežnarija, v kateri je urejena krajevna muzejska zbirka z razstavo o znanih možeh iz Kamne Gorice.

Pot bomo nadaljevali v Kropo, nekdanje kovaško središče, kjer je bil rojen slikar Janez Potočnik (1749–1834). Ogledali si bomo freski na slikarjevi rojstni hiši ter demonstracijo kovanja v Vigenjcu Vice, ki stoji neposredno ob njej. V Kropi si bomo vzeli čas tudi za kavo ali čaj. 

Odpravili se bomo do župnijske cerkve sv. Lenarta, zgrajene v drugi polovici 15. stoletja. Notranjost cerkve krasijo slike Leopolda Layerja, Matevža Langusa in Ivane Kobilca ter stenske poslikave slikarja in freskanta Matija Bradaška.

Obiskali bomo Kovaški muzej Kropa, kjer je na ogled salon s Potočnikovimi slikami, ter se sprehodili še do podružnične cerkve Matere Božje s Potočnikovo votivno sliko Odkritje češčene Marijine podobe.

Izlet bomo zaključili s kosilom v gostilni Pri Jarmu, kjer nas pričakujejo ob 15. uri, ter se okoli 17. ure vrnili v Ljubljano.

Izlet bosta vodila avtor razstave o Janezu Potočniku dr. Andrej Smrekar iz Narodne galerije in kustosinja Saša Florjančič iz Kovaškega muzeja Kropa.

CENA:
Cena izleta je 55 EUR. Za Prijatelje Narodne galerije s poravnano članarino je cena 45 EUR.

PRIJAVA: 
Na izlet se lahko prijavite do konca februarja. Za prijavo izpolnite obrazec na dnu spletne strani.

PLAČILO:
Rok plačila je 29. februar 2024.
Plačate lahko osebno pri blagajni Narodne galerije od torka do nedelje od 10.00 do 18.00, ob četrtkih do 20.00. Ob ponedeljkih je galerija zaprta.
Plačilo je možno tudi z nakazilom na tekoči račun. Po prejetem nakazilu vam bomo po klasični pošti poslali račun, ki velja kot potrdilo plačila oz. udeležbe na ekskurziji.

Podatki za plačilo:
Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0110 0603 0377 028
Sklic: SI00 2024
Namen: Izlet


*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.
Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si

Prijava

 
Ime in priimek
Telefon
E-naslov
Opombe