Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
1. december 2022 - Predstavitev

Jaslice zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porenta

Decembrska Odstiranja s prazničnim pridihom

četrtek, 1. december 2022, ob 18.00

Jaslice so osrednji simbol božiča, njihovo izdelovanje in postavljanje pa sta spodbuda za kreativno razmišljanje in umetniško ustvarjalnost. V Narodni galeriji vsako leto pripravimo razstavo umetniških jaslic slovenskih arhitektov, kiparjev oziroma slikarjev, ki so se v preteklosti na različne likovne načine posvečali ikonografski temi Jezusovega rojstva.

Jaslice za letošnjo postavitev v Narodni galeriji je zasnoval in izdelal zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta (rojen leta 1965 v Münchnu), z njimi pa obeležuje vstop v jubilejno leto 2023, v katerem se spominjamo osemstoletnice postavitve prvih jaslic sv. Frančiška Asiškega v Grecciu v Italiji. Izročilo pravi, da je svetnik želel na simboličen način obeležiti praznike in je v božični noči leta 1223 v votlini pri kraju Greccio postavil žive jaslice z oslom, volom in kipcem deteta Jezusa ter z njimi ponazoril dogodek Kristusovega rojstva. Med obhajanjem polnočne maše, pri kateri so prisostvovali redovniki in verniki, se je zgodilo mistično videnje.

Jaslice bo predstavil umetnostni zgodovinar, etnolog in kulturni antropolog dr. Andrej Doblehar.

Odstiranja so mesečne mini razstave in predavanja, na katerih predstavljamo nova odkritja ali nove galerijske pridobitve. Decembrska odstiranja s predstavitvijo jaslic bodo na ogled do 1. februarja 2023.
Vstop prost.

Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si

Prijava

 
Ime in priimek
Naslov
Telefon
E-naslov
Opombe