Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
podaljšan do 31. maja 2020 - Posebno

Likovni natečaj: Kakšne barve je tvoj parazol?

Za osnovnošolce - v okviru šole ali doma

Dragi osnovnošolci, dragi mentorji,

vabimo vas, da se lotite izziva in ustvarite lastno interpretacijo slike Mateja Sternena Rdeči parazol.
 
Matej Sternen sodi med četverico slovenskih impresionistov, štirih prijateljev slikarjev, ki so na začetku 20. stoletja začeli z novim, modernim načinom ustvarjanja. Natečaj smo pripravili ob 150. obletnici njegovega rojstva.
 
Na njegovi sliki Rdeči parazol je upodobljena modno opravljena meščanka, najverjetneje slikarjeva žena Roza, ki se je v sončnem dnevu odpravila na sprehod v park. Pred soncem jo varuje rdeč sončnik. Svetloba je skozi parazol ožarila njen obraz in ga skupaj z drugimi rdečimi površinami postavila v močan kontrast z zelenjem v ozadju. Umetnino si lahko ogledaš v stalni zbirki Narodne galerije in tudi na naši spletni strani.
 
Slika naj bo izhodišče za razmislek o svetlobi in barvah. Motiv lahko poljubno predrugačite in uporabite katerokoli likovno tehniko oziroma tehnike po želji med seboj kombinirate.
 
Izdelke pošljite do 31. maja 2020 na naslov Narodna galerija, Puharjeva 9, Ljubljana, pripis: za likovni natečaj "Kakšne barve je tvoj parazol?". Ne pozabite napisati naslova izdelka, tehnike in vaših kontaktnih podatkov (ime in priimek, starost, naslov, e-naslov, telefonska številka) ter imena mentorja, če je izdelek nastajal v okviru šole.

Strokovna žirija bo izbrala najboljša dela, ki bodo nagrajena in razstavljena v Narodni galeriji, izbor treh pa bo julija razstavljen tudi v TAM-TAMovi Ulični galeriji v središču Ljubljane. Nagradili bomo tudi mentorje!
Dela bo pregledala strokovna komisija v sestavi: Tadej Tozon, akad. slikar, Tamara Bregar, lik. pedagoginja, Nataša Braunsberger, kustodinja in častni član Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM inštituta.

Komisija bo izbrala dela za razstavo in podelila nagrade za najboljše prispele izdelke:

• najboljši trije: knjižna nagrada, 1x skupinska vstopnica za cel razred za zabaven voden ogled po programu Mularijo v galerijo in 1x družinska vstopnica za obisk ustvarjalne delavnice ali vodenega ogleda po izbiri
• drugi izbrani avtorji: 1x skupinska vstopnica za cel razred za zabaven voden ogled po programu Mularijo v galerijo in 1x družinska vstopnica za obisk ustvarjalne delavnice ali vodenega ogleda po izbiri

Mentorji bodo nagrajeni z darilnim bonom Podari vodstvo za dve osebi.

Dodatne informacije:
Oddelek za izobraževanje in animacijo
E: dejavnosti@ng-slo.si
T: (01) 24 15 415 / 24 15 435