Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
5. september - 19. december 2024 - Delavnica

Nadaljevalni tečaj risanja

ob četrtkih, od 5. septembra do 19. decembra, od 17.00 do 20.00

Risanje je veščina, ki se jo najbolje goji in nadgrajuje s kontinuirano vajo in prakso. Tečaj risanja je daljši tečaj, namenjen tistim, ki že imajo predznanje. Namen tečaja je spodbujati kreativno mišljenje, raziskovati raznovrstne tehnike in postopke risanja, predvsem pa udeležencem ponuditi prostor, kjer se med vsakodnevnim vrvežem ustavijo in si vzamejo čas zase.

Na tečaju se bodo udeleženke in udeleženci:

  • seznanili z risanjem tihožitja in figure po živem modelu,
  • preizkusili v različnih risarskih tehnikah (svinčnik, pastel, oglje, tuš, akvarel, gvaš, tempera, lavirana risba),
  • seznanili z osnovami likovne teorije, ki jih bodo vključili tudi v izvajanje svojih praktičnih nalog: likovne prvine, likovne spremenljivke, kompozicijski principi,
  • spoznali s stalno zbirko Narodne galerije, naloge na tečaju pa bodo priložnostno potekale tudi v navezavi na občasne razstave.
Terminski razpored 15 srečanj (skupaj 60 šolskih ur):
  • 5., 12., 19. in 26. september
  • 3., 10., 17. in 24. oktober
  • 7., 14., 21. in 28. november
  • 5., 12. in 19. december
V ceno je všteta uporaba ustvarjalnega materiala. Možno je plačilo v več obrokih.

Program

5. september: tihožitje
Uvodno srečanje bomo začeli z obiskom stalne zbirke narodne galerije s poudarkom na tihožitjih. Sledilo bo risanje tihožitja v tehniki svinčnika ali pastela, pri čemer se bomo seznanili z osnovami perspektive, viziranja, senčenja, prostorskih planov in razmerij.

12. september: tihožitje v sivem klinu
Izbrano tihožitje bomo narisali v sivem klinu, kar pomeni, da bomo uporabljali samo belo in črno barvo (tehnika: pastel). Z vajo bomo spoznavali načela svetlostne modelacije in izostrili čut za svetlobne nianse. 

19. september: tihožitje chiaroscuro
Še ena vaja tihožitja bo v ospredje postavila močan kontrast med svetlobo in senco, ki ga poznamo tudi pod italijanskim imenom chiaroscuro. Ugotovili bomo, kako lahko z močnimi svetlostnimi kontrasti kompoziciji dodamo več napetosti in dramatičnosti, kot so to počeli stari mojstri v obdobju italijanskega baroka. Ugotovili bomo tudi, da je svetlo-temno eden od prostorskih ključev v likovnem ustvarjanju in kako ga najbolje izkoristimo. Tehnika: svinčnik 2b na papirju.

26. september: risanje živali v Prirodoslovnem muzeju Slovenije
Sprehodili se bomo do bližnjega Prirodoslovnega muzeja Slovenije, kjer bomo po modelih živali narisali izbrano žival. Tehnika: svinčnik na papirju.

3. oktober: risanje čevlja v tehniki lavirane risbe
Na tečaju bomo spoznavali različne risarske tehnike, tokrat lavirano risbo, in različne motive, tokrat motiv čevlja, ki velja za malce zahtevnejši likovni motiv.

10. oktober: risanje pokrajine v tehniki akvarela
Tokrat bomo spoznali tehniko akvarela in motiv pokrajine. Če bo vreme lepo, bomo risali v tivoliju in spoznali še plain-air način ustvarjanja. Seznanili se bomo tudi s pojmom zračna in barvna perspektiva in ugotovili, v čem se razlikujeta.  

17. oktober: risanje vedute v tehniki gvaša
Veduta označuje krajinski motiv določene obstoječe arhitekture, naj bo to ulica, trg, stavba, razgled na določeno mesto … spoznali bomo tudi gvaš, še eno tehniko likovnih del na papirju. Seznanili se bomo tudi s osnovami barvne teorije. 

24. oktober: prizor iz ateljeja
Motive lahko najdemo na vsakem koraku in tudi v ateljeju, kjer bomo ustvarjali, bo nešteto zornih kotov, ki se bodo izkazali za kompozicijsko zanimive. Z nalogo risanja prostora okoli nas bomo utrjevali vso že pridobljeno znanje in še posebej utrjevali risanje perspektive, prostorskih ključev, usklajevanja razmerij in prostorskih planov. Risali bomo v tehniki oglja.

7. november: risanje avtoportreta po fotografski predlogi
Po spoznavanju različnih motivov in tehnik se bomo preizkusili v risanju avtoportreta po fotografski predlogi v poljubni tehniki. 

14. november: portret po živem modelu
Risanje portreta po živem modelu v tehniki oglja na večji format.

21. november: portret po živem modelu
Risanje portreta po živem modelu v tehniki oglja na večji format. Pri drugem portretu bodo vse tečajnice in tečajniki zamenjali pozicije; kdor je prvič risal portret s frontalnega vidika, ga bo na drugi vaju risal s strani in obratno.

28. november: grizaj
Po fotografski osnovi bomo narisali antični ali renesančni kip v tehniki grizaja, zanimivi tehniki, pri kateri je ustvarjena podoba v celoti izvedena v odtenkih sive ali druge nevtralne sivkaste barve in ki predstavlja imitacijo kiparstva. Nalogo bomo izvedli v tehniki pastela, akvarela ali akrila.

5. december: sedeča oblečena figura po živem modelu
Risanje figure po živem modelu bomo začeli z nekaj kroki risbami, saj gre za dober način ogrevanja in spoznavanja osnovnih človeških proporcev. Sledilo bo risanje sedeče oblečene figure v tehniki oglja.

12. december: ležeča figura po živem modelu / polakt
Poleg oblečene figure se bomo preizkusili tudi v risanju polakta, kjer bo večji poudarek na človeški anatomiji.

19. december: stoječa figura po živem modelu / polakt
Nadaljevali bomo z risanjem polakta, tokrat v drugi pozi.

Prijava in dodatne informacije

Prijave sprejemamo do 28. avgusta 2024. Tečaj bo izveden ob prijavi najmanj 7 udeležencev.
V primeru premajhnega števila prijav bomo že prijavljenim udeležencem omogočili, da se odločijo za prijavo na naslednji tečaj ali za vračilo denarja. Če ste celoten znesek že poravnali in boste udeležbo odpovedali tri dni ali manj pred začetkom posameznega tečaja, vam bomo vrnili 20 % plačane prijavnine oz. 30 % ob predložitvi zdravniškega potrdila. V primeru, da tečaj odpove Narodna galerija, vam bomo plačilo povrnili v celoti ali vam omogočili prijavo na naslednji prosti tečaj.

Prijavite se preko spletnega obrazca spodaj. Prejeli boste avtomatsko sporočilo o uspešni prijav, nekaj dni pred začetkom tečaja pa še natančnejše informacije o poteku.

Dodatne informacije:
E: dejavnosti@ng-slo.si
T: (01) 24 15 415 / (01) 24 15 435

Prijava

Tečaj lahko poravnate osebno pri blagajni Narodne galerije (E: trgovina@ng-slo.si, T: 01 24 15 418) ali z nakazilom na TRR:
Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana 
IBAN (TRR): SI56 0110 0603 0377 028
Sklic: SI 00 22112
Koda namena: OTHR
Namen: Tečaj risanja ime+priimek

Po prejetem nakazilu vam bomo poslali račun, ki velja kot potrdilo.

Če želite znesek poravnati v več obrokih, se dogovorite na: dejavnosti@ng-slo.si
 
Ime in priimek
Telefon
E-naslov
Opombe