Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
4. januar 2024 - Predstavitev

Predavanje Ivan Zajec, Atlet s palico

Problematika konserviranja-restavriranja mavčne plastike

četrtek, 4. januar 2024, ob 18.00

Na januarskih Odstiranjih predstavljamo problematiko konserviranja-restavriranja mavčne plastike Ivana Zajca Atlet s palico.

Kiparja Ivana Zajca je antika navdihovala vse življenje, predvsem pa po rimski izkušnji in vrnitvi v Ljubljano v dvajsetih letih 20. stoletja. Kip Atlet s palico bi lahko predstavljal »zamrznjeni« trenutek med tekmovanjem v neugotovljeni disciplini.

Zajčevo kiparstvo ni raznoliko le v slogovnem in vsebinskem smislu, ampak tudi v širokem razponu uporabljenih tehnik. Med kar 362 evidentiranimi deli zasledimo dela v kamnu, bronu, glini in mavcu. Slednjega je uporabljal za izdelavo predlog in osnutkov, nepogrešljivo vlogo je igral med kreativnim procesom ustvarjanja, pogosto pa je mavec uporabil tudi kot temeljnik za dovršene samostojne umetnine. Takšen je tudi Atlet s palico, ki pa je kljub dobri tehnološki izvedbi utrpel mnoge poškodbe. Z vrsto konservatorsko-restavratorskih postopkov smo kipu povrnili njegove estetske in fizikalne lastnosti ter ga uvrstili med razstavljena dela na pregledni razstavi Ivana Zajca.

Predavata dr. Mateja Breščak in konservator - restavrator Matevž Sterle.


Odstiranja so manjše mesečne tematske razstave. Tokratna Odstiranja bodo na ogled od 4. januarja do 7. februarja 2024.

Vstopnina: 5 EUR

Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si