Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
7. marec 2024 - Predstavitev

Predavanje Križani iz Dramelj

Doslej spregledana estetika Veita Stossa

četrtek, 7. marec 2024, ob 18.00

Na stalni razstavi Narodne galerije (dvorana št. 1) poznavalce srednjeveške umetnosti na Slovenskem občasno vznemirja večji lesen ekspresivni corpus Križanega. Stroki predstavlja veliko uganko, saj o njem vemo le malo – tako o njegovi izvorni lokaciji kakor tudi o avtorstvu in času nastanka.

Umetnostni zgodovinar Emilijan Cevc, poznavalec srednjeveške plastike na naših tleh, ga je pripisal neznanemu kranjskemu rezbarju iz okoli 1515‒1520 in opozoril na slabo ohranjenost, kar naj bi bila posledica izpostavljenosti vremenskim neprilikam. Slednje potrjuje konservatorsko-restavratorska dokumentacija (1995, 2018), ki pozornost usmerja tudi v skromne sledi polihromacije in debel nanos voščenega premaza. Nazadnje se je z njim ukvarjal Andrej Smrekar (2016), ki je prvi nakazal možnost uvoza iz južnonemškega prostora.

Vsebine strokovnih spletnih strani in novejša literatura potrjujejo Smrekarjev orientacijski preobrat. Pa ne le to: primerjalno gradivo nas privede v znamenito južno-nemško rezbarsko delavnico, ki je ustvarjala v slogu poznogotskega baroka.


Predava mag. Mojca Jenko.
Odstiranja so manjše mesečne tematske razstave. Tokratna Odstiranja bodo na ogled od 7. marca do 3. aprila 2024. 

Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si