Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
17. maj 2022 - Dogodek

Predavanje o Jožetu Plečniku

Pokopališče Navje in Baragovo semenišče: arhitekt Jože Plečnik in njegov pristop k prostorski in pomenski preobrazbi pietetne lokacije

torek, 17. maj 2022, ob 18.00


Predavanje bo posvečeno dvema stvaritvama arhitekta Jožeta Plečnika, ki sicer ostajata v senci njegovih »velikih« ljubljanskih projektov, leta 2021 vpisanih na UNESCO seznam svetovne dediščine. V okviru predavanja bodo predstavljene nove ugotovitve o zgodovinskem kontekstu ter o prostorski in arhitekturni zasnovi spominskega pokopališča Navje in Baragovega semenišča, ki sta tako kulturno-zgodovinsko in prostorsko-oblikovno kot simbolno-pomensko tesno povezana. Arhitekt Plečnik ju je zasnoval v letih 1936 in 1937, na lokaciji opuščenega mestnega pokopališča pri cerkvi sv. Krištofa, ki je imelo zanj in tudi za številne Ljubljančane izjemno sentimentalno vrednost. V ureditvi »gaja zaslužnih« in tudi v oblikovanju ter umestitvi bogoslovnega objekta v prostor se zrcalijo vrednote, zaradi katerih je bil Plečnikovi dediščini priznan svetovni pomen.

Predavateljici:
Tina Potočnik je doktorica arhitekturnih znanosti, magistrica znanosti s področja muzeologije in konservatorstva in univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka. Kot raziskovalka deluje na področju arhitekturne zgodovine ter nepremične kulturne dediščine, v preteklosti pod okriljem ZRC SAZU, Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in RI19+, Raziskovalnega inštituta za vizualno kulturo od 19. stoletja do sodobnosti, v zadnjih letih pa v okviru ZVKDS, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer je zaposlena kot konservatorka. 

Tanja Simonič Korošak je doktorica in magistra krajinske arhitekture s certifikatom Certificate in Landscape studies Univerze v Sheffieldu (Velika Britanija) ter univerzitetna diplomirana biologinja. Je pooblaščena krajinska arhitektka, avtorica ali soavtorica več nagrajenih krajinsko arhitekturnih in urbanističnih natečajnih rešitev, raziskovalka, konservatorka in predavateljica na Univerzi BOKU na Dunaju. 

Predavanje organizira Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. Udeležba je brezplačna, prijave niso potrebne.