Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
11. januar 2024 - Predstavitev

Predavanje Prešernov lik in Zajčev spomenik

Ob razstavi kiparja Ivana Zajca predava ddr. Igor Grdina

četrtek, 11. januar 2024, ob 18.00

Ob razstavi kiparja Ivana Zajca, avtorja Prešernovega spomenika, vas vabimo na predavanje zgodovinarja in literarnega zgodovinarja ddr. Igorja Grdine.

Prešernov spomenik je eden od emblemov Hribarjeve Ljubljane, ki je bila zamišljena kot ena od slovanskih narodnih prestolnic. 
Postavitev spomenika Primožu Trubarju ter poznejša postavitev herm slovenskih skladateljev, obeležij pred Glasbeno matico,  in preobrazba spomenika cesarja Franca Jožefa v spomenik »cesarju slavistov« Francu Miklošiču po 1. svetovni vojni je ob še nekaj drugih spomenikih, in ob zrušitvi kipa feldmaršala Radetzkega, dala slovenski metropoli nenavadno – povsem kulturniško – spomeniško podobo, ki jo je leta 1938 opazil znani ameriški novinar William Lawrence Shirer. 
To pa ne pomeni, da postavitev in odkritje Prešernovega spomenika ni bila tudi politični dogodek. Slavje ob odkritju spomenika leta 1905 je bilo precej drugačno od tistega leta 1889, ko je bil postavljen in odkrit spomenik Valentinu Vodniku, čeprav je vse skupaj potekalo po podobnem scenariju kot v času župana Grassellija. Sprememba kaže naglo modernizacijo Slovencev, katere izraz je tudi nazorska diferenciacija. Tako tudi Wiesthalerjeva in Prijateljeva predstavitev enega in drugega pesnika nista imeli podobnega učinka. Odzivi na Prešernov spomenik so bili mnogo širši in bolj razslojeni, tudi žanrsko (vse do satirične refleksije in propagande).

Predavanje bo potekalo v Razstavišču Narodne galerije.

Vstopnina: 5 EUR 

T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si