Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
4. maj 2023 - Predstavitev

Predavanje Restavriranje slike Francesca Pittonija Krščanska ljubezen

Majska Odstiranja

četrtek, 4. maj 2023, ob 18.00

Slika Krščanska ljubezen beneškega baročnega slikarja Francesca Pittonija je eden izmed dveh pendantov, pred leti pridobljenih za zbirko Narodne galerije. Prvotno izvirata iz dvorca Planina pri Rakeku, ki je bil med drugo svetovno vojno požgan, večina umetnin pa je bila kasneje prodanih tržaškim antikvarjem. Francesco Pittoni je personifikacijo krščanske ljubezni upodobil ogrnjeno v rdeče ogrinjalo v družbi treh otrok, ki skupaj predstavljajo trojno moč ljubezni.

Ovalna slika je bila ob pridobitvi v precej slabšem stanju kot njen pendant Caritas romana in je za konservatorje-restavratorje pomenila poseben izziv. Zaradi številnih poškodb platnenega nosilca in manjkajočih delov platna je bila slika prilepljena na leseno ploščo ter močno preslikana v nekoliko nedovršeni maniri. Nespretne preslikave so prekrivale velik del draperije in tako skrivale originalno mehkobo avtorjevega slikarstva.

Ugotovljeno je bilo, da so kasnejše preslikave nastale v več časovnih obdobjih, glavne predelave v kompoziciji pa je ustvaril celo slikar sam.

V Odstiranjih bodo podrobneje predstavljene raziskave, preiskave, vprašanja in rešitve, ki so konservatorjem-restavratorjem omogočile videti, prepoznati in ponovno interpretirati Pittonijev slikarski izraz.


Predava konservatorka - restavratorka Andreja Ravnikar. 

Odstiranja so manjše mesečne tematske razstave. Majska Odstiranja bodo na ogled od 4. do 31. maja 2023.

Vstopnina za predavanje: 5 EUR

Informacije:
T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si