Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
11. juij 2024 - Posebno

Prijatelji Narodne galerije: izlet v Maribor

Z ogledom razstav v Umetnostni galeriji Maribor in Pokrajinskem muzeju Maribor

torek, 11. junij 2024, od 8.00 do 17.30

Spoštovani Prijatelji Narodne galerije,

v torek, 11. junija 2024, vas vabimo na izlet v Maribor. Iz Ljubljane se bomo odpravili ob 8.00 in si po prihodu v Maribor najprej vzeli čas za kavo.

Potem si bomo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) ogledali veliko razstavo Spekter. 70 let zbirke UGM, ki razpira spekter pogledov, pozicij in oblik v umetniških delih iz Zbirke UGM in v umetnosti razstavne dejavnosti same. Vodil nas bo kustos razstave in oblikovalec David Tavčar, ki je v vlogi avtorja postavitve posegal predvsem po ključih formalizma: barve, teksture in oblike. Iz Zbirke UGM je izbral več kot 250 umetnin, ikoničnih, manj znanih ali prvič razstavljenih, ter jih postavil v razgibano avtorsko doživetje.

Nato se bomo odpravili do Pokrajinskega muzeja Maribor, ki je od UGM oddaljen približno 10 minut hoje. Predstavili nam bodo ogledni depo kiparstva, ki obsega več kot 700 predmetov iz časa od 14. do 20. stoletja, ter ogledni depo slikarstva z izbranimi deli iz časa od 16. stoletja do sredine 20. stoletja.

Sledil bo ogled mariborske stolne in župnijske cerkve, posvečene sv. Janezu Krstniku, ki stoji v strogem centru mesta. Gre za najpomembnejšo sakralno stavbo v mestu. Od nastanka župnije v prvi polovici 12. stoletja do današnjih dni so jo vedno znova prezidavali in na novo opremljali. Stolnica je prepoznavna tudi zaradi škofa Antona Martina Slomška, prvega slovenskega svetnika, ki ima v cerkvi svoj grob.

Izlet bomo zaključili s kosilom v Gostišču Lesjak v Orehovi vasi in se okrog 17.30 vrnili v Ljubljano.

Izlet bosta spremljala dr. Andrej Smrekar in Tjaša Debeljak Duranović.

Informacije

Odhod: torek, 11. junij, ob 8.00 na Bleiweisovi pri Ruski ambasadi. Prosimo, pridite nekoliko prej, ker avtobus ne more dolgo čakati na odhodnem mestu.

Prihod: predvidoma ob 17.30

Cena:

  • 65 EUR za Prijatelje Narodne galerije z veljavno izkaznico  
  • 75 EUR za ostale

Cena vključuje:

  • vstopnino z vodenjem v Umetnostni galeriji Maribor
  • vstopnino z vodenjem v Pokrajinskem muzeju Maribor
  • kosilo (juha, glavna jed, solata, sladica); pijača je za doplačilo
  • prevoz
  • organizacijo in strokovno vodenje kustosa na izletu

Prijave: do petka, 24. maja 2024

Prijavite se lahko pri blagajni Narodne galerije na telefonski številki 01 24 18 418 ali z elektronskim sporočilom na blagajna@ng-slo.si. Ob prijavi navedite, ali želite klasični oz. vegetarijanski meni.

Plačilo: najkasneje do petka, 31. maja 2024

Plačate lahko osebno pri blagajni ali z nakazilom na TRR. Po prejetem nakazilu vam bomo po pošti poslali račun, ki velja kot potrdilo o plačilu.

Podatki za nakazilo:

Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana

IBAN (TRR): SI56 0110 0603 0377 028

Sklic: SI 00 22124

Namen: IZLET

Koda namena: OTHR

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa, če pride do okoliščin, na katere kot organizator izleta ne moremo vplivati.