Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
17. in 18. april 2023 - Posebno

Prijatelji Narodne galerije: strokovna ekskurzija v Vicenzo in Bassano del Grappa

RAZPRODANO

ponedeljek in torek, 17. in 18. april 2023

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo v Bassano del Grappa in elegantno Vicenzo, ki se ponaša s Palladijevo preobleko in razstavo Ustvarjalci večnega Egipta.  Občudovali bomo izjemne umetniške stvaritve, med drugim vilo Godi, vilo Valmarana ai Nani, prvo pokrito gledališče na svetu Teatro Olimpico ter umetniška dela Paola Veroneseja, Giambattista Tiepola in družine Bassano. V živahnih mestih Bassano del Grappa, Marostica in Vicenza bomo uživali v lepih srednjeveških in renesančnih ambientih ter v bogati kulinarični in trgovski ponudbi. Ekskurzijo, ki jo organiziramo v sodelovanju s potovalno agencijo Maona, bo spremljal dr. Andrej Smrekar.

1. dan: ponedeljek, 17. april
Odhod iz Ljubljane s parkirišča Dolgi most ob 7.00 uri. Sledi vožnja v Italijo do Bassana del Grappa. Ob prihodu se bomo sprehodili po starem mestnem jedru čez tri trge, ki so nagnjeni proti nabrežju reke Brente, pa do lesenega mosta (Ponte degli Alpini ali Ponte Vecchio). Most je bil zgrajen leta 1569 po načrtih poznorenesančnega arhitekta Andrea Palladija. V Mestnem muzeju si bomo ogledali razstavo Zgodovina slikarske družine Bassano. Po prostem času v živahnih kavarnah sledi vožnja do slikovitega mesteca Marostica, ki ima v celoti ohranjeno mestno obzidje in v središču trg v obliki šahovnice. Tu se vsako leto odvija spektakel z živimi šahovskimi figurami. Naredili bomo kratek postanek za fotografiranje. Nato nas bo pot vodila do Palladijeve vile Godi, grajene med letoma 1537 in 1542. Unesco jo je uvrstil na seznam svetovne dediščine pod imenom Mesto Vicenza in Palladijeve vile v Venetu. Ogledali si bomo notranjost vile, ki je bogato okrašena s freskami, obsežen park iz 19. stoletja in arheološki muzej s stotinami fosilov rastlinskega in živalskega sveta. Dan bomo zaključili s svečano večerjo v samem kompleksu vile. Vožnja do hotela v bližini Vicenze. Namestitev in nočitev. 

2. dan: torek, 18. april 
Po zajtrku najprej vožnja na Monte Berico s postankom na trgu Piazzale della Vittoria, ki deluje kot velik balkon, s katerega se odpira razgled na mesto. Bazilika samostana sv. Marije, ki si jo bomo ogledali, hrani številna umetniška dela, med njimi tudi Večerjo Sv. Gregorja Paola Veroneseja (1572). Pot nadaljujemo do vile Valmarana ai Nani. V čudovitem italijanskem vrtu se nahajajo tri zgradbe: Palazzina (1669), Foresteria in Scuderia (1720) s poslikavami Giambattista in Giandomenica Tiepola, ki ju je leta 1757 povabil lastnik Giustino Valmarana. Poslikave sodijo v sam vrh slikarstva 18. stoletja. Vila je dobila ime po 17-ih kamnitih skulpturah palčkov (Nani). 
Po ogledu vile se peljemo do središča Vicenze. Sprehodimo se skozi staro mestno jedro s številnimi Palladijevimi palačami. Ogledamo si prvo pokrito gledališče Teatro Olimpico, zgrajeno po načrtu Andrea Palladija, nato prosti čas za kosilo in sprehod po glavni ulici Corso Palladio s številnimi trgovinami in butiki. Sledi obisk razstave Ustvarjalci večnega Egipta v Palladijevi Baziliki. Razstavljenih je 180 izvirnikov, vključno s 160 eksponati iz stalne zbirke Egipčanskega muzeja v Torinu, 20 pa so jih pripeljali iz pariškega Louvra. Med drugim so na ogled kipi, sarkofagi, papirusi, reliefi, amfore, amuleti in glasbila – skratka predmeti, ki nudijo vpogled v vsakdanje življenje starih Egipčanov. 
Pozno popoldan povratek proti domu, kamor prispemo v večernih urah.

CENA: 230 EUR za Prijatelje Narodne galerije s plačano članarino, 260 EUR za nečlane
CENA VKLJUČUJE: prevoz z modernim turističnim avtobusom, nočitev v dvoposteljni sobi z zajtrkom v hotelu 4*, svečana večerja v kompleksu vile Godi, oglede po programu, vodenje strokovnega vodnika za arhitekturo, vodenje turističnega vodnika in organizacijo potovanja. 
Cena je izračunana pri minimalnem številu 40 potnikov. 

Doplačilo za enoposteljno soba znaša 30 €. 
Priporočamo plačilo rizika odpovedi v višini 5 % celotne cene aranžmaja.

Doplačila za vstopnine: vila Godi 8 EUR, vila Nani 10 EUR, Teatro Olimpico 10 EUR, razstava Ustvarjalci večnega Egipta 13 EUR, razstava Zgodovina slikarske družine Bassano 10 EUR. Vstopnine poravnate v gotovini na avtobusu (51 EUR). 

Rok prijave: najkasneje do 28. februarja 2023, oziroma do zasedbe mest. 
Prijavite se lahko po elektronski pošti blagajna@ng-slo.si ali po telefonu na 01 / 24 15 418. Pri prijavi navedite: ime in priimek, naslov, telefonsko številko, elektronski naslov, datum rojstva. V primeru plačila zavarovanja rizika odpovedi navedite tudi številko osebnega dokumenta in davčno številko.

Rok plačila: do 10. marca 2023. 
Plačate lahko osebno pri blagajni Narodne galerije od torka do nedelje od 10.00 do 18.00, ob četrtkih do 20.00. Ob ponedeljkih je galerija zaprta.
Plačilo je možno tudi z nakazilom na tekoči račun. Po prejetem nakazilu vam bomo po klasični pošti poslali račun, ki velja kot potrdilo plačila oz. udeležbe na ekskurziji.
Podatki za plačilo:
Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0110 0603 0377 028
Sklic: SI00 2023
Namen: Ekskurzija Vicenza

*Pridružujemo si pravico do spremembe programa, v kolikor nastanejo okoliščine na katere kot organizator potovanja ne moramo vplivati.