Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
8. marec 2025 - 31. maj 2025 - Cikel dogodkov

Priprave na sprejemne izpite - intenzivni tečaj

Za vpis na likovne šole in šole s preizkusom likovne nadarjenosti

ob sobotah, od 8. marca do 31. maja 2025, od 10.00 do 13.00

Intenzivni trimesečni tečaj je namenjen bodočim študentkam in študentom, ki jih zanima vpis na likovne šole in tiste fakultete, ki za vpis na nekatere smeri zahtevajo uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti (Akademija za likovno umetnost (smer slikarstvo, restavratorstvo, oblikovanje vizualnih komunikacij), Pedagoška fakulteta, Fakulteta za arhitekturo, Biotehniška fakulteta, Naravoslovnotehniška fakulteta).

Tečaj obsega 48 šolskih ur.

Terminski plan srečanj:
8., 15., 22. in 29. marec
5., 12., 19. in 26. april
10., 17., 24. in 31. maj

Cena: 480 eur (možnost plačila v več obrokih)

V ceno je vštet material, ki bo na voljo v galeriji in darilo: galerijska skicirka, ki jo prejme vsak udeleženec tečaja.

Po zaključenem tečaju prejmete potrdilo o udeležbi.

Program

1. srečanje: Kompozicija iz različnih geometrijskih predmetov
Risali bomo kompozicijo, ki bo združevala različne geometrijske like in telesa ter utrjevali znanje viziranja in senčenja. Prva kompozicija bo sestavljena iz kocke, stožca in valja. Tehnika: svinčnik na papirju.

2. srečanje: Tihožitje z različnimi ateljejskimi predmeti 
Risali bomo različne ateljejske predmete. Spoznali bomo, da je vsak predmet v osnovi sestavljen iz enega ali več osnovnih geometrijskih oblik in teles, naj gre za steklenico, košaro, čevelj in tako naprej. Tehnika: akril ali pastel na papirju. 

3. srečanje: Risba stola
Stol je stalnica na preizkusih likovne nadarjenosti. Združuje vse: geometrijske like, telesa, ravne in zaobljene linije, poznavanje viziranja in perspektive. Tehnika: oglje na večji papirnat format. 

4. srečanje: Portret po živem modelu (risanje glave)
Risanje portreta s strani ali s frontalnega vidika. Tehnika: oglje na večji papirnat format. 

5., 6. in 7. srečanje: Študija figure po sedečem, stoječem in ležečem živem modelu
Vsako srečanje s figuro po živem modelu bomo začeli z nekaj kroki risbami, saj gre za dober način ogrevanja. Sledilo bo risanje figure v različnih položajih. Tehnika: oglje na papir večjega formata. 

8. srečanje: Avtoportret
Risanje avtoportreta, posebne kategorije portreta, po fotografski predlogi. Tehnika: oglje na papir.

9. srečanje: Prizor iz ateljeja
Motive lahko najdemo na vsakem koraku in tudi v ateljeju, kjer bomo ustvarjali, bo nešteto zornih kotov, ki se bodo izkazali za kompozicijsko zanimive. Z nalogo risanja prostora okoli nas bomo utrjevali vso že pridobljeno znanje in še posebej utrjevali risanje perspektive, prostorskih ključev, usklajevanja razmerij in prostorskih planov. Tehnika: oglje na papir. 

10., 11. in 12. srečanje: Individualne naloge
Zadnja tri srečanja so zasnovana individualno, naloge se bodo po dogovoru razlikovale glede na zanimanje tečajnic in tečajnikov in glede na vpisne smeri. 

Prijava

Tečaj lahko poravnate osebno pri blagajni Narodne galerije (E: trgovina@ng-slo.si, T: 01 24 15 418) ali z nakazilom na TRR:
Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana 
IBAN (TRR): SI56 0110 0603 0377 028
Sklic: SI 00 22122
Koda namena: OTHR
Namen: Tečaj Priprave na sprejemne izpite ime+priimek
Če želite znesek poravnati v več obrokih, se dogovorite z nami na: dejavnosti@ng-slo.si
Po prejetem nakazilu vam bomo poslali račun, ki velja kot potrdilo.

V primeru premajhnega števila prijav, bomo že prijavljenim udeležencem omogočili, da se odločijo za prijavo na naslednji tečaj ali za vračilo denarja. Če ste celoten znesek že poravnali in boste udeležbo odpovedali tri dni ali manj pred začetkom posameznega tečaja, vam bomo vrnili 20 % plačane prijavnine oz. 30 % ob predložitvi zdravniškega potrdila. V primeru, da tečaj odpove Narodna galerija, vam bomo plačilo povrnili v celoti ali vam omogočili prijavo na naslednji prosti tečaj.
 
Ime in priimek
Telefon
E-naslov
Št. udeležencev
Opombe