Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
8. februar 2024 - Dogodek

Slovenski kulturni praznik, 8. februar

od 10.00 do 20.00, prost vstop

Ob slovenskem kulturnem prazniku vas vabimo k ogledu naših najlepših umetnin.

Na ogled:
  • Stalna zbirka, prost vstop
  • Stalna razstava del Zorana Mušiča, prost vstop
  • Občasna razstava Janez Potočnik (1749–1834), prost vstop
  • Občasna razstava Ivan Zajec (1869–1952), redna vstopnina 5 / 3 EUR

Vabljeni tudi v našo galerijsko kavarno. V čudovitem vzdušju ob Robbovem vodnjaku si privoščite skodelico dišečega čaja in rezino slastne torte, v galerijski trgovini pa vas čakajo prešerni popusti.

Za obiskovalce bodo ta dan na voljo brezplačni izvodi revije National Geographic, do razdelitve zalog.

Za odrasle in mlade 12+

Kratka javna vodstva po stalni zbirki: Odkrijte podrobnosti na umetninah
Ste se že kdaj vprašali, kako gledati umetnino, ki je pred vami? Na umetnini našo pozornost lahko pritegnejo barve, razpoloženje in posamezni detajli. Skupaj z nami odkrivajte podrobnosti na galerijskih umetninah in razberite njihova sporočila. Razpored vodstev si oglejte na lokaciji.
vsake pol ure, od 10.30 do 19.00

Javni vodstvi po razstavi Zorana Mušiča

Tik pred obletnico rojstnega dne mednarodno priznanega slikarja se sprehodite po stalni razstavi njegovih del. Od kraških gričev, konjičev, avtoportretov, do abstraktne pokrajine in spominov na internacijo v koncentracijskem taborišču Dachau … spoznajte Mušičevo razgibano življenje in ustvarjalnost. V času javnih vodstev vstop na razstavo ne bo mogoč. Na javna vodstva po občasni razstavi se je potrebno prijaviti pri posamezni objavi na povezavi ali pri blagajni Narodne galerije (01 24 15 418, blagajna@ng-slo.si)
13.00, 16.00

Javni vodstvi po razstavi Janez Potočnik (1749–1834)
Janez Potočnik je v zgodovini naše umetnosti med generacijo baročnih slikarjev in generacijo predstavnikov romantike oz. bidermajerja svojevrstna uganka, o njegovem življenju in delu je malo znanega. Vabljeni, da skupaj z avtorjem razstave raziščete nova odkritja o tem skrivnostnem umetniku. Vodi dr. Andrej Smrekar. V času javnih vodstev vstop na razstavo ne bo mogoč. Na javni vodstvi po občasni razstavi se je potrebno prijaviti pri posamezni objavi na povezavi ali pri blagajni Narodne galerije (01 24 15 418, blagajna@ng-slo.si)
12.00, 17.00

Javni vodstvi po razstavi Ivan Zajec (1869–1952)
Na Prešernov dan se bomo spomnili tudi kiparja, ki je zasnoval pesnikovo najbolj znano obeležje – Prešernov spomenik v Ljubljani. Izvedeli boste, kako turbulentno je bilo dogajanje ob postavitvi spomenika in spoznali še druga dela v marmorju, bronu, mavcu in glini, ki jih je kipar snoval v svetovnih središčih, kjer je živel in ustvarjal. Vodi dr. Mateja Breščak.
Vstopnina po rednem ceniku. V času javnih vodstev vstop na razstavo ne bo mogoč. Na javni vodstvi po občasni razstavi se je potrebno prijaviti pri posamezni objavi na povezavi ali pri blagajni Narodne galerije (01 24 15 418, blagajna@ng-slo.si)
11.00, 15.00

Risanje v Slavnostni dvorani: Krona, ključ in zmaj
Vas mika, da bi se preizkusili v risanju, pa ne veste, kje začeti? Vabljeni na risanje z našimi likovnimi pedagogi. Poiskali boste zanimive predmete in podrobnosti na slikah in se jih z nekaj enostavnimi koraki naučili narisati. Ustvarjalni material bo na voljo v galeriji.
10.00-20.00

Lov na skriti zaklad: Skrivnostni simboli in skrivna sporočila
Kaj lahko pomenijo melona, nebesni globus in pajek na slikah? Naložite si brezplačno galerijsko mobilno aplikacijo, rešite kviz in ugotovite, kaj nam sporočajo umetnine. Reševalce kviza na info točki čaka nagrada.
10.00-20.00

Restavratorski atelje
V Zlati dvorani si oglejte galerijske konservatorje-restavratorje pri delu in spoznajte orodja in pripomočke, ki jih vsakodnevno uporabljajo. Skrb za umetnine zahteva veliko časa, potrpljenja in natančnosti – milimeter za milimetrom. Povprašajte strokovnjaka, kar vas zanima!
10.00-20.00

Manga v galeriji: Narišimo galerijske slike v manga stilu
Kaj nam lahko sporočajo roke, izrazi na obrazih ali drža figur? Spoznajte tri galerijske slike in izbrane podrobnosti z njih narišite v manga stilu. Mentorica vam bo pokazala nekaj trikov, ki vam bodo pri tem v pomoč. Delavnica poteka v mezzaninu steklene vhodne avle.
10.00-20.00


Galerijska muzika
Za prijetno glasbeno razpoloženje bo v Vhodni avli Narodne galerije skrbel godalni kvartet. Na programu bo klasična glasba, ljudska glasba in slovenska popevka. 
od 10.00 do 13.00 in od 14.00 do 16.00

Za otroke in družine

Vodeni ogledi za družine in pobarvanke 
Ali je vitez Jurij premagal zmaja in kako mu je to uspelo? Katero cvetlico drži v rokah sivolasa dama? Kdo vse je upodobljen na sliki Ivane Kobilca Poletje in kako jo je slikarka ustvarila? Vse to in še več spoznajte z našimi galerijskimi animatorkami in skupaj pobarvajte mega družinske pobarvanke.
od 10.00 do 13.00 in od 15.30 do 17.30

Galerijske uganke za samostojno reševanje
Družine se lahko po galeriji samostojno in rešite zabavne naloge. Ob zaključku vas čaka mini nagrada.

Ustvarjalna delavnica: Povodni mož
»So brž pridrvili se črni oblaki, zasliši na nebu se strašno gromenje, zasliši vetrov se sovražno vršenje, zasliši potokov derečih šumenje …« Prepišite izbrane verze Povodnega moža, jih ilustrirajte in povežite v svojo barvito pesmarico. Delavnica poteka v mezzaninu steklene vhodne avle, pomagale vam bodo prijazne animatorke.
10.00-18.00

Sestavi sliko
Privoščite si kavico in prigrizek v galerijski kavarni, otroci pa naj se razgibajo s sestavljanjem velikih penastih kock z galerijskimi motivi. Le katere slike se bodo pokazale v vhodni avli?

Na informativni točki v vhodni avli vas čakajo prijazne galerijske animatorke, s katerimi se lahko skupaj odpravite na reševanje galerijskih ugank in učnih listov.

Za ranljive skupine

Galerija je izvrstno prilagojena za gibalno ovirane osebe – dostop z vozičkom je omogočen na glavnem vhodu, Prešernova 24. V galeriji je dostop do razstavišč omogočen z dvigali in klančinami.

Za slepe in slabovidne obiskovalce so na voljo tipne replike izbranih del. Galerijski animatorji in slepi in slabovidni prostovoljci vam bodo ves dan na voljo za orientacijo po prostorih, za spremstvo ali drugo pomoč, ki bi jo potrebovali.

Mobilna aplikacija Narodna galerija

Popestrite si praznični ogled Stalne zbirke z brezplačno mobilno aplikacijo Narodna galerija. Odkrijte galerijske skrivnosti s pomočjo interaktivnega vodnika. Spoznajte pet interaktivnih zgodb, ki vas bodo seznanile z različnimi deli Stalne zbirke umetnosti na Slovenskem.

Aplikacija je dostopna za Android ali iOS.