Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
31. januar 2023 - Cikel dogodkov

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Prenova tradicije

torek, 31. januar 2023, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje »Zdaj pa povejte mi, Muze, v olimpskih domovih živeče ...«
Predava Mateja Breščak, Narodna galerija

Z zgornjimi besedami je nekatere speve v Iliadi začenjal Homer (Homer, Iliada, Ljubljana 1956). V mitologiji so bile muze hčere boga Zevsa (Jupitra) in boginje spomina Mnemozine, ki sta v devetih nočeh zaplodila devet boginj − muz. To so bile boginje poezije, proze, glasbe, plesa, dramskih umetnosti, zgodovine, astronomije, filozofije in drugih intelektualnih prizadevanj. Njihovo božjo moč povezujemo z navdihom, domišljijo in sanjami. Muze so torej duhovna, božanska bitja, ki simbolizirajo in utelešajo nevsakdanji, nadnaravni dar, miselni proces, duhovni ogenj, ki se je vžigal v umetnostih. V likovni umetnosti19. in 20. stoletja so se motiviki muz posvečali predvsem simbolistični in nadrealistični slikarji ter kiparji.

20.00 Koncert
Gostujoča koncertna mojstrica Kana Matsui, violina  
Ludwig van Beethoven: Romanca št. 1 v G duru (transkripcija za violino in godala), Op. 40 
Glasbena miniatura: Melani Popit: novo delo študentke kompozicije na AG, mentor: prof. Uroš Rojko, svetovna premiera
Igor Stravinsky: Apollon musagète

Morda najvztrajnejša idealizacija glasbe 18. stoletja izvira iz dvajsetih let 20. stoletja, ko se je Igor Stravinski vrnil h klasičnim zgledom, opustil drznost zgodnejših baletov in jo nadomestil s prijetnejšimi harmonijami, spevnimi melodijami in skladnimi velikimi in malimi formami. Ta novi pristop so poimenovali »neoklasicizem« zaradi zgledovanja po klasični glasbi poznega 18. stoletja. Kljub močnemu vplivu preteklosti na to delo Stravinskega, pa pikantne harmonije in nepričakovani ritmi nezgrešljivo označujejo 20. stoletje. Koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenije Kana Matsui bo vodila neoklasični balet Stravinskega iz leta 1927 »Apolon, ljubljenec muz« (»Apollon musagète«), ki odkriva ponovno vpeljavo tradicije v zgodbi o Apolonu, bogu glasbe, in treh izmed njegovih muz.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 

Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.