Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
30. maj 2023 - Cikel dogodkov

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Večerna pesem

torek, 30. maj 2023, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje Mrak in podobe
Predava Andrej Smrekar, Narodna galerija.

Ko se dan prevesi v noč je človekova psiha posebej dovzetna za mistično doživljanje. Večina vizij se dogodi ponoči, v temi, ki jo razsvetli nezemska svetloba kot zunanji simptom notranjega videnja, in tudi v sanjah podobe prihajajo iz teme. Mrak ustvarja pogoje za intenzivna čustvena doživetja. Kristusovo spremenjenje na gori je nočni prizor, v pasijonu se na Oljski gori Kristusu razodene božji načrt ponoči, transsubstanciacija pri zadnji večerji se zgodi ponoči, zadnje besede Kristus izreče, ko se nebo stemni. Lahko bi rekli: ko zaide sonce in se na zemljo spusti mrak, se začnejo rojevati podobe

20.00 Koncert
Solistka: Maja Rome, viola

Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonija v H molu / Wq 182/5 

Jani Golob: Concertino za violo in godala (svetovna premiera) 

Robert Schumann/Johann Svendsen: Večerna pesem

Wolfgang Amadeus Mozart: Serenada v G duru, “Mala nočna glasba” 

Kaj ostane v našem spominu, ko zaide sonce in se na zemljo spusti mrak? To je vprašanje za zaključek sezone in ciklusa Dialogov s preteklostjo. Končali bomo z večernim razmišljanjem v raznolikem programu s praizvedbo skladbe za violo in godala Janija Goloba v izvedbi prve viole Marije Rome kot solistke. Kot uvod k Golobovi sijajni skladbi bomo izvedli otožno in hkrati vihravo simfonijo v b-molu najuspešnejšega izmed Bachovih sinov, C. Ph. E. Bacha, skladbo kontrastnega čustvovanja, v nadaljevanju pa priredbo Schumannove globoko introspektivne »Večerne pesmi«. Večer bomo zaključili z Mozartovo priljubljeno himno nòči, serenado v G-duru.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.