Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
19. september 2023 - Cikel dogodkov

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Divja odkritja

torek, 19. september 2023, ob 19.30

Vabimo vas na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje Človek in divja narava
Predava Tjaša Debeljak Duranović, Narodna galerija

Na zahodu se je divjina kot kulturni pojem konstituirala predvsem kot alternativni model – v nasprotju s sferami kultiviranega in udomačenega. Še globoko v 17. stoletju je divja in neurejena narava predstavljala grozeč kraj in se šele v 18. stoletju pod vplivom industrializacije spremenila v utelešenje svobode in zatočišče pred omejitvami družbe. V 20. stoletju so umetniki avantgardnih gibanj preizpraševali vero evropske družbe v napredek in so divjino kot nasprotje civilizacije razvili v umetniški koncept. Upodabljanje divje narave je postalo prispodoba za notranja doživljanja in za umetnost, ki temelji na izgubi nadzora.

20.00 Koncert Divja odkritja
Solistka: Lana Trotovšek, violina 

Franz Xaver Richter: Preludij in fuga v g molu  
Uroš Krek: Inventiones Ferales za violino in godala
Fanny Hensel (Mendelssohn-Bartholdy): Komorna simfonija (transkripcije za godala Godalnega kvarteta v Es duru) 

Triindvajseto sezono z njenim ciklusom Glasovi zemlje začenjamo z živahnim programom divjih odkritij in s solistko violinistko Lano Trotovšek. Češki komponist Franz Xaver Richter je služboval na knežjem dvoru v Mannheimu in predstavlja pomembno, a največkrat spregledano vez med barokom in klasicizmom. Lana Trotovšek se nam bo pridružila pri izvedbi dramatičnih Inventiones ferales Uroša Kreka, tem bo sledila slovenska premiera Komorne simfonije Fanny Hensl, izjemno nadarjene sestre Felixa Mendelssohna.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si
Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.