Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
24. oktober 2023 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Glasovi mladosti

torek, 24. oktober 2023, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Otroci realizma in impresionizma
Predava Michel Mohor, Narodna galerija

V realističnih in impresionističnih delih tako slovenskih kot evropskih umetnikov lahko opazimo veliko motivov, ki vključujejo otroke in mlade – pri igri, v ateljeju, v naravi, z živalmi in seveda s starši in starejšimi. Likovne prizore lahko vzporejamo s hitro rastjo prebivalstva, z ozaveščanjem o otroštvu kot posebni dobi, pa tudi s socialnimi izzivi v Evropi 19. stoletja. V realističnih in impresionističnih delih lahko tako vidimo svet pred prvo svetovno vojno, ki je popolnoma spremenila odnos do mladosti.

20.00 Koncert: Glasovi mladosti
Solist: 
Zmagovalec / Zmagovalka našega tekmovanja mladih solistov 

Glasbena miniatura: 
Aleksandra Naumovski Potisk: novo delo (študentka kompozicije na Akademiji za glasbo, mentor: redni prof. Marko Mihevc; svetovna premiera) 

Koncertantno delo z mladim solistom

Josef Suk: Serenada za godala v Es duru, op. 6 

Navdušenje in optimizem mladih sta lahko nalezljiva. Antonín Dvořák je svojega nadarjenega mladega učenca Josefa Suka izzval, naj opusti melanholični pridih v svoji glasbi in jo naredi bolj lahkotno in veselo. Nastala je živahna Serenada za godala, delo, ki je navdušilo ne le njegovega cenjenega učitelja, temveč tudi Johannesa Brahmsa. Josef Suk se je tudi poročil z učiteljevo hčerko Otilio. Program se bo začel s premiero nove skladbe Aleksandre Naumovski Potisk, obetavne študentke ljubljanske Akademije za glasbo, sledilo bo koncertno delo, v katerem bo nastopil zmagovalec naše 2. letne avdicije za mlade soliste.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in uro pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.