Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
19. december 2023 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Galski glasovi

torek, 19. december 2023, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje Kipar Ivan Zajec v Parizu
Predava Mateja Breščak, Narodna galerija

Na Ivana Zajca je vplivalo francosko kiparstvo z deli Augusta Rodina, Jeana-Baptista Carpeauxa in Julesa Dalouja. Doslej je bilo znano, da je Ivan Zajec v Parizu leta 1906 razstavil svoj kip Kozakove sanje, a v pariškem Salonu je razstavljal dvakrat. Drugič se je tam predstavil tudi naslednje leto. Zajec se je v Parizu sicer prvič predstavil že v času snovanja Prešernovega spomenika, ko je spomladi 1900 na tamkajšnji svetovni razstavi predstavil monumentalno arhitekturno plastiko Poljedelstvo. Iz njegovega pariškega obdobja je domnevno tudi mala glinena plastika Deklica z mucko, na kateri je kipar svoje ime v signaturi zapisal kot Jean. Leta 1924 pa se je s kipom Umirajoči heroj udeležil olimpijskih iger v Parizu.

20.00 Koncert Galski glasovi
Solistka: Eva Nina Kozmus, flavta

Albert Roussel: Sinfonietta za godalni orkerster, op. 52

Glasbena miniatura:
Miha Nahtigal: novo delo (študent kompozicije na Akademiji za glasbo, red. prof. Dušan Bavdek; svetovna premiera)

Lili Boulanger: Tri skladbe, transkripcija za flavto in godala (svetovna premiera)

Claude Debussy: La plus que lente (Bolj kot počasi; transkripcija za godala)

André Jolivet: Koncert za flavto in godala

Čeprav ima francoska glasba že stoletja značilen pridih, je morda najbolj znana po svojih sanjavih impresionističnih lastnostih. Ta program ponuja alternativni pogled in dokazuje, da je francoska glasba lahko »plus que lente« (več kot počasna). Flavtistka Eva-Nina Kozmus se vrača in bo premierno izvedla transkripcijo treh kratkih skladb za flavto in godala izjemne skladateljice Lili Boulanger, katere življenje se je tragično končalo pri 24. letih, ter Jolivetovega živahnega Koncerta za flavto in godala. Debussyjev ironično mišljeni valček La plus que lente (Bolj kot počasi) povezuje obe glasbeni točki.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.