Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
27. februar 2024 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Višavja in nižavja

torek, 27. februar 2024, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Višavja, nižavja in identifikacija
Predava dr. Andrej Smrekar, Narodna galerija

Glasovi zemlje v tem koncertu vključujejo dva skladatelja tiste generacije, ki je v prvi polovici dvajsetega stoletja črpala ustvarjalne pobude iz bližine naravi in iz identifikacijskega čustvovanja z deželo. Panoramske širjave Provanse v slikah Vincenta Van Gogha, izvedene iz holandske krajinske tradicije, se srečajo z alpskim svetom v slikah Ivana Groharja, njun skupni, imenovalec pa je empatija, vživetje v krajino, ki je celo stoletje vzdrževala identiteto slovenske skupnosti. To je bilo verjetno zadnje obdobje v zgodovini človeštva, ko je bilo še mogoče verjeti ideološki podobi človeka kot dela univerzuma v harmoničnem sobivanju z naravo. 

20.00 Koncert: Višavja in nižavja
Glasbena miniatura:
Alex Hren: novo delo (študent kompozicije na AG, mentor: prof. Vito Žuraj; svetovna premiera) 

Granville Bantock: Prizori iz Škotskega višavja

Béla Bartók: Divertimento 

Topografija domovine lahko močno vpliva na umetnikov ustvarjalni duh. Granville Bantock v svojem delu Prizori iz Škotskega višavja prikliče edinstvene zvoke in duh hladne, gorate regije. Nasprotno pa je Béla Bartók, znan po dokumentiranju ljudske glasbe številnih srednjeevropskih skupnosti, predvsem tistih v Transilvaniji in madžarski pusti ali ravnici, strnil bistvo ljudske glasbe v zelo prepoznaven osebni slog, prežet z etosom dežele. Njegov Divertimento, napisan na predvečer druge svetovne vojne, je mogočna mojstrovina repertoarja za godalni orkester.
Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.