Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
23. april 2024 - Posebno

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Sladka melanholija

torek, 23. april 2024, ob 19.30

Vljudno vas vabimo na umetnostnozgodovinsko predavanje, ki mu bo sledil koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

19.30 Predavanje: Sladka melanholija elegičnih krajin
Predava Sara Müller, Narodna galerija

Na romantično obdobje umetnosti so močno vplivale politične, socialne in družbene spremembe. Umetniki so bili nezadovoljni z racionalnim in klasičnim redom sveta okoli sebe, kar jih je velikokrat potisnilo v melanholično razpoloženje, kjer so v svojem intimnem svetu z globoko vznesenostjo čustev domišljiji razpeli krila. Njihova vera v individualnost in osebno izkušnjo je s čustvovanjem in domišljijo postala gonilna sila njihovega ustvarjanja. V takšnih občutjih so tudi zabave postale elegične izkušnje, polne sladke melanholije, hrepenenja in navdušenja nad naravo. Na Slovenskem se je zanimanje za krajino v slikarstvu kazalo najprej na ozadju portretov, proti sredini stoletja pa dobijo pomembno vlogo samostojne mestne vedute.

20.00 Koncert: Sladka melanholija
Solist: Gal Faganel, violončelo

Tadeja Vulc: novo delo (naročilo KGOSF; svetovna premiera)

Franz Schubert: Sonata za arpeggione (transkripcija za violončelo in godala) 

Ture Rangström: Divertimento elegiaco, suita za godalni orkester 

Melodična sonata Franza Schuberta za arpeggione (kitaro z lokom, izumljeno na Dunaju okoli leta 1823 in podobno pozabljeni violi da gamba) je že davno preživela instrument, za katerega je bila napisana, njene čudovite in včasih ljubeznivo melanholične melodije pa so poslušalcem všeč že dve stoletji. Grenko-sladki Divertimento elegiaco švedskega skladatelja Tureja Rangströma, redko izvajano, a presenetljivo delo, polno domiselnosti in značaja, je odličen poklon Schubertovi sonati. Koncert se bo začel s svetovno premiero nove skladbe, ki jo je za naš orkester napisala cenjena slovenska skladateljica Tadeja Vulc.

Vstopnica 19 / 15 EUR, Abonma 75 / 50 EUR

Prodaja vstopnic in informacije:
T: 01 24 15 418
E: blagajna@ng-slo.si

Abonma ali posamične vstopnice vplačate in prevzamete pri blagajni Narodne galerije, Prešernova 24, vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure in pol ure pred prireditvijo, ob ponedeljkih zaprto. 
Več o abonmaju Sozvočje svetov na povezavi.