Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
4. februar–15. marec 2020 - Cikel dogodkov

Spremljevalni program ob razstavi Zoran Mušič. 111 let, 111 razstavnih katalogov

Za vse generacije

Knjiga je bila za Slovence vse od Primoža Trubarja in do konca 20. stoletja ter prodora novih medijev temeljni znak kulturne prepoznavnosti. Le redki likovniki v Sloveniji pa imajo več kot dvesto katalogov svojih razstav, ki so jih pripravili in predstavili različni avtorji.

Do danes je seznam katalogov samostojnih razstav samo pri Zoranu Mušiču narasel na več kot 250 enot. Osrednja slovenska knjižnica jih je zbrala okoli 60. Da bi ljubitelje knjig, slikarja in njegovega dela spomnili na raznoliko pisanje o umetniku, na reproduciranje umetnin in izzive za grafično oblikovanje, smo ob tokratni obletnici rojstva Zorana Mušiča pripravili razstavo 111 katalogov, manj kot polovice znanih knjig o njem.

Ob razstavi smo pripravili bogat spremljevalni program, povezan s stalno razstavo njegovih del.
Za odrasle in mlade 12+

Javna vodstva po razstavi Zoran Mušič. 111 let, 111 katalogov in stalni razstavi del Zorana Mušiča

nedelje:
  • 9. februar ob 11.00
  • 23. februar ob 11.00
  • 1. marec ob 12.00
Vstop prost. Doplačilo za vodenje 2,5 eur

Javna vodstva po stalni zbirki in stalni razstavi del Zorana Mušiča

četrtki:
  • 30. januar ob 18.00
  • 27. februar ob 18.00
Vstopnina: 8/4 eur + doplačilo za vodenje 2,5 eur

Predavanje: S slikarjeve knjižne police

sreda, 12. februar, ob 18.00, avditorij Narodne galerije (vhod: Cankarjeva 20)

Zoran Mušič je bil velik ljubitelj knjig. Že zgodaj je bil znan kupec v mariborskih, ljubljanskih in zagrebških knjigarnah, kamor je zahajal pod vplivom profesorja Ljuba Babića in učiteljevega prijatelja Miroslava Krleže. V pariškem obdobju se je redno srečeval z urednikom založbe Gallimard Georgesom Lambrichsom. Mušič je vse življenje bral v številnih jezikih. Med knjigami so bile tudi slovenske, kakor pričajo knjižne police v beneškem ateljeju, kjer je ob likovnih monografijah hranil tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika pa poezijo Paula Celana in romane Ismaila Kadareja. Ponosen je bil na izbrane tiskane kataloge razstav, posebej samostojnih in tistih, ki so pomenili nove stopnje njegove prepoznavnosti v svetu likovnosti. Celo v najtežjih dneh svojega življenja, v taborišču Dachau, je iskal navdih v knjigi in v žep shranil knjižico Rembrandtovih risb iz zbirke Insel-Bücherei. Ta knjiga ga je spremljala do smrti. 

Predava avtor razstave mag. Gojko Zupan.

Vstopnina: 5 eur

Risanje pred umetninami: Mušičevi konjički in vzorci

četrtek, 13. februar, od 17.00 do 20.00

Spoznavali bomo Mušičev priljubljeni motiv konjičkov in si ogledali, kako in s kakšnimi vzorci jih je dopolnjeval. Nato bomo skupaj preizkusili tehniko šrafure, s katero nakazujemo površinske lastnosti materialov ali ustvarjamo vtis tridimenzionalnosti. Linijske rastre bomo ustvarjali z različnimi debelinami linij, ki jih omogoča uporaba Micron pisal.

Ustvarjamo z likovno pedagoginjo. Ves material je na voljo v galeriji, risarsko predznanje ni potrebno. Zbor: v vhodni avli pred stalno postavitvijo del Zorana Mušiča.

Vstopnina: 5 eur

Ustvarjalna delavnica za mlade 12+: Odtiskovanje

sobota, 29. februar, ob 10.00

Zoran Mušič je bil odličen grafik. Na stalni razstavi njegovih del si bomo ogledali grafike in na občasni razstavi katalogov spregovorili o razliki med umetniško in industrijsko grafiko. V ustvarjalnem delu se bomo tudi sami preizkusili v odtiskovanju - v mehko podlago bomo odtiskovali naravne materiale in izdelali svoje unikatne umetniške odtise.

Vstopnina: 5 eur

Slovenski kulturni praznik

sobota, 8. februar, od 10.00 do 18.00

Brezplačna javna vodstva po razstavi Mušičevih del, videoprojekcija dokumentarnega filma o Zoranu Mušiču in ustvarjanje za otroke in družine na temo slikarjevih priljubljenih motivov. Podrobnejši program najdete na povezavi.

Prost vstop.
Za otroke in družine

Ustvarjanje za otroke in družine: Mušičevi konjički in grički

nedelje

  • 2. februar, od 10.00 do 18.00
  • 1. marec, od 10.00 do 18.00
Otroci bodo spoznavali najbolj priljubljene motive Zorana Mušiča, med njimi konjičke in gričke, ki so umetnika spominjali na domačo kraško pokrajino. Z likovno pedagoginjo bodo ustvarjali samostoječe pisane konjičke in jih okrasili z odtisi najznačilnejših slikarjevih vzorcev.

Prost vstop.
Informacije in najave skupin

Želite vodenje po razstavi?

Organiziramo vodenja za zaključene skupine in tudi vodstva za družine z otroki.

Oddelek za izobraževanje in animacijo
dejavnosti@ng-slo.si
(01) 24 15 415 / 24 15 435

* Pridržujemo si pravico do spremembe programa.