Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
14.-15. december 2023 - Posebno

Strokovna ekskurzija na Dunaj

Z ogledom razstav v Umetnostnozgodovinskem muzeju in v Albertini

Vabimo vas na tradicionalno predbožično ekskurzijo na Dunaj, ki jo pripravljamo v sodelovanju s potovalno agencijo Ars Longa. Med drugim si bomo ogledali izjemni razstavi del dveh velikih mojstrov, Rafaela in Michelangela. Za strokovno vodenje po razstavah bo poskrbel kustos dr. Andrej Smrekar.

Program potovanja
1. dan: Ljubljana – Dunaj
Po prihodu na Dunaj si bomo najprej ogledali Jezuitsko cerkev, ki je ena najpomembnejših baročnih stavb v mestu, zanimiva ne le zaradi arhitekture pač pa tudi zaradi iluzionistične poslikave. Projektiral jo je Andrea Pozzo, ki je prispeval načrte tudi za stolnico v Ljubljani. Po krajšem sprehodu do mestnega središča in po prostem času za kosilo se bomo podali v Umetnostnozgodovinski muzej, ki se ponaša s sijajno pinakoteko, pomembne pa so tudi zbirke predmetov umetne obrti (kot je slovita solnica Benvenuta Cellinija). Tu bomo obiskali razstavo »Rafael: zlato in svila«, na kateri bodo med drugim predstavljene slovite tapiserije, ki so bile za Sikstinsko kapelo po naročilu renesančnega papeža Leona X. izdelane v Bruslju. Tapiserije so nastale na podlagi Rafaelovih predlog oz. kartonov. Poleg osrednjega cikla bomo spoznali še nekaj izjemnih umetnin iz fonda tapiserij Umetnostnozgodovinskega muzeja, sprehodili pa se bomo tudi po zbirkah umetne obrti. Po končanih ogledih sledi večerja v restavraciji, nato pa namestitev v hotelu in nočitev.

2. dan: Dunaj – Ljubljana
Po zajtrku se bomo ustavili v 3. okrožju in si ogledalivodnjak sv. Karla Borromejskega. Vodnjak sodi med redke primere javne plastike iz obdobja secesije. Pri njegovi zasnovi se je Plečnik naslonil na Robbovo fontano. Nato se bomo vrnili v mestno središče in se podali do Albertine. Tu si bomo ogledali razstavo »Michelangelo in več«, kjer se bomo spoznali z njegovo risbo. Središčna motivika je golo telo, ki ravno v renesansi znova dobi svoje mesto in ki renesanso povezuje z antiko. A razstava nas želi opozoriti še na nekaj drugega: na odmev mojstrovega dela, ki vpliva na prihodnje rodove vse do 20. stoletja. Predstavljene bodo njegove risbe, med njimi tudi študije za Sikstinsko kapelo, na ogled pa bodo tudi dela drugih umetnikov, sodobnikov in naslednikov (Rafael, Dürer, Rembrandt, Mengs, Rubens, Boucher, Klimt in Schiele). Po odmoru za kosilo si bomo v sklopu Hofburga ogledali še slovitoZakladnico (Schatzkammer), kjer hranijo nekaj najpomembnejših regalij Habsburžanov, gotovo pa sta med dragocenostmi najzanimivejši Otonova krona iz 10. stoletja in krona cesarja Rudolfa z začetka 17. stoletja. Po končanih ogledih sledi vožnja proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.
Podrobnejše informacije o programu in prijavi poiščite na povezavi

T: 01 24 15 418 (blagajna)
E: blagajna@ng-slo.si ali prijatelji@ng-slo.si