Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
19. in 20. maj 2024 - Posebno

Strokovna ekskurzija v Mantovo in Sabbioneto

Dva bisera italijanske Lombardije

nedelja in ponedeljek, 19. in 20. maj 2024

Vabimo vas k obisku Mantove in Sabbionete, dveh biserov italijanske pokrajine Lombardije. Najslavnejša doba Mantove je bilo obdobje dinastije Gonzaga (1323–1708). Člani družine so bili podporniki umetnosti in kulture, gostili so več pomembnih umetnikov kot so Leon Battista Alberti, Andrea Mantegna, Giulio Romano, Donatello, Peter Paul Rubens in drugi. Vrhunec moči je Mantova dosegla s Federicom II. Kljub hudemu plenjenju, ki ga je Mantova doživela leta 1527, je v mestu ohranjenih veliko zgodnjerenesančnih umetnin, predvsem pa tisto, kar se ni dalo odnesti: trgi, palače, cerkve in prijetna atmosfera srednjeveškega mesta. 
Idealno mesto Sabbioneta je bilo leta 2008 v celoti umeščeno pod zaščito organizacije UNESCO. Nastalo je po zamisli Vespazijana I. Gonzage v drugi polovici 16. stoletja. Obiskovalec Sabbionete je presenečen nad zasnovo mesta, njegovo lepoto, vizionarstvom in tolerantnostjo. Ekskurzijo bo vodil kustos dr. Andrej Smrekar v sodelovanju z agencijo Maona.

Program potovanja:
1. dan
Odhod iz Ljubljane ob 6.00 (parkirišče Tivoli). Vožnja v Italijo z vmesnimi postanki do Mantove. Najprej ogled Palazzo de Te. Palača je bila zgrajena na željo Federica II. Gonzage, ki je želel imeti rezidenco za svoje zabave. Arhitekt te mojstrovine je Giulio Romano. Ogledali si bomo številne sobane, okrašene s freskami. Sledi sprehod po starem mestnem jedru: Bazilika svetega Andreja je eno glavnih del renesančne arhitekture 15. stoletja v severni Italiji, zgrajena po načrtih Leona Battiste Albertija. Nadaljevali bomo mimo najstarejše cerkve iz 11. stoletja (San Lorenzo), zgrajene v bizantinskem stilu, do glavnega trga, kjer se nahaja stolp s kletko, katedrala sv. Petra in številne palače. Po krajšem prostem času ogled Vojvodske palače (Palazzo Ducale), ki se razprostira na površini 34000 m2 in je zgrajena kot kompleks različnih stavb, soban, notranjih vrtov in je med 12. in 17. stoletjem pripadala rodbini Gonzaga. Umetniki, ki so delovali v mestu, so tukaj pustili svoje genialne stvaritve, kot je Camera degli Sposi z iluzionistično poslikavo Andrea Mantegne. Zvečer večerja v tipični lokalni gostilni v središču mesta. Po večerji vožnja do tri kilometre oddaljenega hotela. Namestitev in nočitev.

2. dan
Po zajtrku se odpravimo v mestece Sabbioneta v neposredni bližini Mantove. Kraj je nastal po naročilu Vespazijana Gonzage, ki je tako uresničil idejo o idealnem renesančne mestu (città ideale). Po načrtih arhitekta Scamozzija je tu nastalo drugo pokrito gledališče na svetu, številne palače, cerkve in največja galerija tistega časa … Z lokalnim vodnikom si ogledamo najpomembnejše znamenitosti. Po ogledu kosilo z lokalnimi dobrotami.
Popoldan povratek proti domu. Na poti se ustavimo v mestecu Borghetto, enem od stotih najlepših manjših mest v Italiji. Sprehod po ozkih ulicah s kamnitimi hišami in številnimi mlini na vodo ob reki Mincio. Prihod v Ljubljano v večernih urah.

Cena za Prijatelje Narodne galerije z veljavno izkaznico: 290 EUR
Cena za ostale: 320 EUR

Cena vključuje: prevoz z modernim turističnim avtobusom, cestne pristojbine in parkirnine, nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelu s 4*, večerjo v tipični lokalni gostilni, kosilo drugi dan, spremstvo in strokovno vodenje kustosa iz Narodne galerije, v Sabbioneti vodenje lokalnega vodnika v angleškem jeziku (po potrebi bomo tolmačili), strokovno vodenje turističnega vodnika in organizacijo potovanja.
Cena je izračunana pri 40 udeležencih. Pri nižjem številu se cena preračuna.

Doplačilo za enoposteljno sobo: 50 EUR

Doplačila za vstopnine: 45 EUR, v gotovini vodnici na avtobusu

Odpovedni riziko (doplačilo po želji): 5 % vrednosti potovanja

Prijave: blagajna@ng-slo.si ali 01 24 15 418