Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
20. maj - 17. junij 2024 - Delavnica

Tečaj grafike: visoka barvna jedkanica in slepi tisk

Postopek Marjana Pogačnika

ob ponedeljkih, od 20. maja do 17. junija 2024, od 16.30 do 19.30

Tehnika grafike Marjana Pogačnika je posebna - neskončno zamudna, fizično naporna, z visokim odstotkom zavrženih poskusov. Pogačnik je ustvaril edinstven stil s posebno ročno, popolnoma nadzorovano izdelavo matrice in z načinom tiskanja, brez kakršnihkoli eksperimentiranj in naključjih. To je bil odmik od takrat uveljavljenih praks, ki so težile k čim hitrejši in čim bolj množični produkciji in si pri tem pomagale s številnimi sodobnimi tehničnimi olajšavami.

V sklopu tečaja se bomo v petih srečanjih srečali s posebno kombinirano tehniko visoke barvne jedkanice in relifnega - slepega tiska z ene plošče po vzoru na ustvarjalni postopek Marjana Pogačnika.

Spoznali se bomo s postopkom večstopenjskega jedkanja, pri katerem najbolj globoko izjedkane dele načrtujemo za reliefni – slepi tisk. Barvo bomo lokalno, postopoma nanašali na povišane, neizjedkane dele plošče s pomočjo valjev različnih velikostih. Za mesta, na katerih valji ne bodo mogli doseči manjših detajlov oziroma kjer obstaja bojazen, da se barva oprime netiskovne površine, namenjene za relief, ali da bi se staknila z drugo tiskovno površino, bomo barvo nanašali s tapkanjem in sicer s tamponi iz usnja. Za najdrobnejše detajle bomo uporabili čopiče. Pomembno  je, da se čim bolj izognemo razmazovanju barve v najbolj izjedkanih območjih, ki bodo namenjena brezhibno čistemu belemu reliefu. Postopek zahteva veliko potrpežljivosti in načrtovanega dela.

Tečaj je prilagojen za začetnike in nadaljevalce. 

Mentor: akademski grafik Admir Ganić

Cena: 160 EUR, Prijateljem Narodne galerije nudimo 20 % popust.
Kako postanem Prijatelj Narodne galerije? 

Program

  • 1. in 2. srečanje, 20. in 27. maj 2024
    Priprava motiva in plošč, prilagoditev za  izvajanje risbe v tehniki visoke jedkanice z reliefnim učinkom. Večstopenjsko jedkanje.

  • 3. in 4. srečanje, 3. in 10. junij 2024
    Korekture izjedkane plošče in načrtovana priprava za tiskanje. Priprava barv in tisanje poskusnih odtisov.

  • 5. srečanje, 17. junij 2024
    Tiskanje naklade.

Prijava

Če prijavljate več oseb, izpolnite prijavnico za vsako osebo posebej.

Prijave na tečaj:

Prijavo oddajte preko spletnega obrazca. Prijavnino lahko poravnate osebno pri blagajni Narodne galerije (E: trgovina@ng-slo.si, T: 01 24 15 418) ali z nakazilom na SI56 0110 0603 0377 028 (namen: grafika). 

Tečaj bomo izvedli, če bo prijavljenih najmanj 5 udeležencev. Prijave zbiramo do vključno tri dni pred začetkom posameznega tečaja. V primeru premajhnega števila prijav, bomo že prijavljenim udeležencem omogočili, da se odločijo za prijavo na naslednji tečaj ali za vračilo denarja. Če ste celoten znesek že poravnali in boste udeležbo odpovedali tri dni ali manj pred začetkom posameznega tečaja, vam bomo vrnili 20 % plačane prijavnine oz. 30 % ob predložitvi zdravniškega potrdila. V primeru, da tečaj odpove Narodna galerija, vam bomo plačilo povrnili v celoti ali vam omogočili prijavo na naslednji prosti tečaj.

Informacije:
T: 01 24 15 435 ali 01 24 15 415
E: dejavnosti@ng-slo.si

 
Ime in priimek
Telefon
E-naslov
Opombe