Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
20. januar 2022 - Vodstvo

Vodstvo kustosinje za en dan: Pričeske skozi stoletja

Vodi učiteljica frizerstva Romana Marolt.

četrtek, 20. januar 2022, ob 18.00

Zaradi izjemnega zanimanja bomo ponovili vodstvo s predstavitvijo pričesk skozi zgodovino.

V okviru cikla Kustos za en dan, ko po Narodni galeriji vodijo znane osebnosti, bo ob izbranih umetninah zgodbo pričesk skozi stoletja ustvarila učiteljica frizerstva Romana Marolt. 

Pričeske – nekaj tako vsakdanjega, da zlahka uide globlji pozornosti, pa vendar tako ekspresivno sredstvo izražanja osebnosti, osebnega stila, časa v katerem živimo, mode in dogajanja v družbi okrog nas. Lasje govorijo posebno zgodbo časa, razkrijejo nam lahko marsikatero zanimivost in skrivnost. Gospa Frušić, ki jo je tako skrbno upodobil slikar Jožef Tominc na družinskem portretu, ima pričesko urejeno v bidermajer stilu. Čas bidermajerja je čas zasebnosti, družine, stabilnosti in urejenosti življenja. O tem govori tudi njena pričeska. Urejena do zadnje podrobnosti, oblikovana v likovno protiutež trikotniku, ki ga ustvarja njen životec obleke in široki rokavi. Preča na sredini pričeske je simbol ravnotežja, stabilnosti, predvidljivosti, kodri ob straneh so skrbno urejeni in oblikovani, nič ni prepuščeno naključju, tako kot je bilo urejeno življenje tega časa. Dogajanja v družbi so že namigovala na spremembe, vendar je moda še vedno iskala način prikazovanja urejenosti in stabilnosti v družbi in zasebnem življenju. Vabimo vas na sprehod in odkrivanje govorice las in simbolike pričesk, skritih v umetniških delih Narodne galerije v Ljubljani.

S ciklom Kustos za en dan Narodna galerija odpira vrata drugačnim pogledom in odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga na vodstvu z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana osebnost. 

Pomembno: zaradi ukrepov v povezavi z obvladovanjem širjenja covid-19 je skupina omejena na 20 udeležencev. 

Vstopnina: 5 EUR, Prijatelji Narodne galerije brezplačno

Informacije in prijave:
T: 01 24 15 418
E: trgovina@ng-slo.si