Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
10. september - 17. december 2024 - Cikel dogodkov

Začetni tečaj risanja - priprave na sprejemne izpite, I. semester

Osnove risanja in priprava na vpis na fakultete s preizkusom likovne nadarjenosti

ob torkih, od 10. septembra do 17. decembra, od 17.00 do 20.00

Začetni tečaj risanja je namenjen vsem, ki bi radi izboljšali splošno znanje risanja, predvsem pa je namenjen bodočim študentkam in študentom, ki jih zanima vpis na likovne šole, ki zahtevajo uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti (Akademija za likovno umetnost (smer slikarstvo, restavratorstvo, oblikovanje vizualnih komunikacij), Pedagoška fakulteta, Fakulteta za arhitekturo, Biotehniška fakulteta, Naravoslovnotehniška fakulteta). 


Prvi semester bo namenjen:
  • spoznavanju in učenju praktičnih metod za pomoč pri gradnji risarskega prostora (viziranje), obravnavi principov gradnje likovnega prostora pri risanju tihožitja, portreta in figure v prostoru (obravnava prostorskih ključev, kot so zakonitosti perspektive, usklajevanje razmerij in prostorskih planov, modelacija)
  • risanju in slikanju tihožitja ter raznovrstnih (geometrijskih) objektov v prostoru
  • spoznavanju različnih risarskih in slikarskih tehnik (oglje, svinčnik, pastel, akril)
  • izvajanju drugih praktičnih nalog, prilagojenih smeri oziroma šoli, na katero se želi tečajnica / tečajnik vpisati
Tečaj obsega 60 šolskih ur.

Terminski plan srečanj:
  • 10., 17. in 24. september
  • 1., 8., 15. in 22. oktober
  • 5., 12., 19. in 26. november
  • 3., 10. in 17. december
Cena: 570 eur (možnost plačila v več obrokih)

V ceno je vštet material, ki bo na voljo v galeriji in darilo: galerijska skicirka, ki jo prejme vsak udeleženec tečaja.

Po zaključenem tečaju prejmete potrdilo o udeležbi.

Program

1. srečanje: Linija, kvadrat, kocka 
Začeli bomo s krajšim teoretičnim uvodom, sledil bo praktičen del. Najprej bomo vadili potezo zarisovanja črte s svinčnikom, da ta postane ravna in suverena. Linije bomo nato združili v osnovni geometrijski lik - kvadrat. Nadaljevali bomo s kocko, ki jo bomo risali po modelu. Pri tem se bomo seznanili z viziranjem in principi linearne perspektive, ki jih bomo, tako kot linijo, utrjevali vse do konca tečaja. Tehnika: svinčnik na papirju. 

2. srečanje: Pravokotnik, kvader, trikotnik in piramida
Na drugem srečanju bomo nadaljevali in nadgrajevali znanje s še dvema osnovnima geometrijskima likoma in telesoma: pravokotnikom in kvadrom ter trikotnikom in piramido. Poudarek bo še naprej na liniji in viziranju. Tehnika: svinčnik na papirju.

3. srečanje: Krog in krogla
Okrogle geometrijske oblike predstavljajo nadgradnjo oglatih, saj se bo usvojena ravna linija pričela spreminjati v krivuljo. Osnova za učenje krivulje je krog, s katerim bomo začeli. Spoznavati pa bomo pričeli tudi veščino senčenja, s katerim krog spremenimo v kroglo. Tehnika: svinčnik na papirju.

4. srečanje: Elipsa in valj
Krivuljo bomo na četrtem srečanju utrjevali z geometrijskim telesom, ki združuje ravno in krivuljasto linijo – valjem. Okrogli obliki na robovih valja v perspektivi tvorita elipso, zato se bodo udeleženci na četrtem srečanju seznanili tudi z dvema načinoma risanja elipse. Tehnika: svinčnik na papirju.

5. srečanje: Kompozicija iz različnih geometrijskih predmetov
Risali bomo kompozicijo, ki bo združevala različne geometrijske like in telesa, ter utrjevali znanje viziranja in senčenja. Prva kompozicija bo sestavljena iz kocke, stožca in valja. Tehnika: svinčnik na papirju.

6. srečanje: Kompozicija iz različnih geometrijskih predmetov in draperije
Druga kompozicija bo sestavljena iz kvadra in krogle. Kompoziciji bo dodana tudi draperija. Na tečaju se bomo tako prvič seznanili z motivom tihožitja in pomena prikazovanja različnih tekstur predmetov na dvodimenzionalnem nosilcu. Tehnika: poleg svinčnika po želji še uporaba pastelov ali barvic. 

7., 8. in 9. srečanje: Risba stola
Stol je bil od nekdaj priljubljen in malenkost zahtevnejši motiv za številne ustvarjalce, prav tako pa je stalnica na preizkusih likovne nadarjenosti na številnih fakultetah in akademijah. Stol združuje vse: geometrijske like, telesa, ravne in zaobljene linije, poznavanje viziranja in perspektive, prav tako je stol tudi predmet oblikovanja. Tehnika: oglje na večji papirnat format.

10. srečanje: Tihožitje z različnimi ateljejskimi predmeti 
V tehniki pastela ali akrila bomo risali različne ateljejske predmete. Spoznali bomo, da je vsak predmet v osnovi sestavljen iz enega ali več osnovnih geometrijskih oblik in teles, naj gre za steklenico, košaro, čevelj... Tehnika: pastel/akril na papirju. 

11. srečanje: Tihožitje v sivem klinu
Izbrane predmete bomo narisali v sivem klinu, kar pomeni, da bomo uporabljali samo belo in črno barvo. Z vajo bomo utrdili poznavanje in obvladovanje svetlostne modelacije in izostrili čut za svetlobne nianse.
Tehnika: pastel/akril na papirju. 

12. srečanje: Tihožitje chiaroscuro 
Še ena vaja tihožitja bo v ospredje postavila močan kontrast med svetlobo in senco. Ugotovili bomo, kako lahko z močnimi svetlostnimi kontrasti kompoziciji dodamo več napetosti in dramatičnosti. Tehnika: akril na papirju.

13. srečanje: Prizor iz ateljeja
Motive lahko najdemo na vsakem koraku in tudi v ateljeju, kjer bomo ustvarjali, bo nešteto zornih kotov, ki se bodo izkazali za kompozicijsko zanimive. Z nalogo risanja prostora okoli nas bomo utrjevali že pridobljeno znanje in še posebej utrjevali risanje perspektive, prostorskih ključev, usklajevanja razmerij in prostorskih planov. Tehnika: oglje na papir.

14. in 15. srečanje: Individualne naloge
Zadnji dve srečanji sta zasnovani individualno, naloge se bodo po dogovoru razlikovale glede na zanimanje tečajnic in tečajnikov in glede na njihove vpisne smeri.

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Prijava in dodatne informacije

Prijave sprejemamo do 3. septembra 2024. Tečaj bo izveden ob prijavi vsaj 4 udeležencev.

Prijavite se preko spletnega obrazca spodaj. Prejeli boste avtomatsko sporočilo o uspešni prijavi, teden dni pred začetkom tečaja pa še natančnejše informacije o poteku.

Dodatne informacije:
E: dejavnosti@ng-slo.si
T: (01) 24 15 415 / (01) 24 15 435

Prijava

Tečaj lahko poravnate osebno pri blagajni Narodne galerije (E: trgovina@ng-slo.si, T: 01 24 15 418) ali z nakazilom na TRR:
Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana 
IBAN (TRR): SI56 0110 0603 0377 028
Sklic: SI 00 22122
Koda namena: OTHR
Namen: Tečaj Priprave na sprejemne izpite ime+priimek
Ob vpisu v oba semestra tečaja vam priznamo 10 % popust. Za Prijatelje Narodne galerije velja 20 % popust (cena: 456 EUR). Popusti se ne seštevajo. 
Če želite znesek poravnati v več obrokih, se dogovorite z nami: dejavnosti@ng-slo.si
Po prejetem nakazilu vam bomo poslali račun, ki velja kot potrdilo.

V primeru premajhnega števila prijav, bomo že prijavljenim udeležencem omogočili, da se odločijo za prijavo na naslednji tečaj ali za vračilo denarja. Če ste celoten znesek že poravnali in boste udeležbo odpovedali tri dni ali manj pred začetkom posameznega tečaja, vam bomo vrnili 20 % plačane prijavnine oz. 30 % ob predložitvi zdravniškega potrdila. V primeru, da tečaj odpove Narodna galerija, vam bomo plačilo povrnili v celoti ali vam omogočili prijavo na naslednji prosti tečaj.
 
Ime in priimek
Telefon
E-naslov
Št. udeležencev
Opombe