Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Dogodki
21.-25. februar - Delavnica

Zimsko počitniško varstvo za otroke

Zimsko rajanje v Narodni galeriji

»Navada je ob Pusti dobre vole biti, se šemit, inu v maškarah okuli se klatit«.
Med zimskimi počitnicami bomo v galeriji raziskovali vse, kar je povezano s snegom, zimskimi igrami in prihajajočimi pustnimi običaji. Na zimsko rajanje v Narodno galeriji vabimo otroke od 5. do 12. leta. 

Program

Ponedeljek, 21. 2.: Zima, zima bela, vrh gore sedela …

Kako lepo je, ko sneg pobeli naše kraje! Lahko se sankamo, kepamo in delamo snežake. Pa bi v mrazu lahko ustvarili tudi kakšno sliko? Umetnik Matija Jama je bil mnenja, da je pri slikanju zimskih podob treba kdaj tudi zmrzovati zunaj, da bi tudi gledalec ob ogledovanju slike čutil, kako mrzlo je na snegu. V stalni zbirki bomo našli umetnine Matije Jame in drugih umetnikov, ki so na platno ujeli sneg. V delavnici se bomo lotili impresionističnega slikanja z gostimi barvami, širokimi čopiči in slikarskimi lopaticami in na prav poseben način naslikali snežne kosme.

Torek, 22. 2.: Zimsko kraljestvo živali

Živalske sledi nas bodo popeljale po galeriji in nas pripeljale do upodobitev najrazličnejših divjih in domačih živali. Poslušali bomo, kako se oglašajo, in si ogledali, kako so jih slikarji naslikali – včasih jih komajda prepoznamo. Ponovili bomo kakšen živalski pregovor in basen ter zapeli katero od pesmic, ki opisujejo naše živalske prijatelje. Ob tem se bomo pogovorili, kako različne živali preživijo zimo. V delavnici bomo z odtiskovanjem naravnih in umetnih materialov upodobili svojo najljubšo žival.

Sreda, 23. 2.: Kurentovanje
Ena najbolj značilnih pustnih mask v Sloveniji so kurenti, ki si nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. O starih pustnih običajih bomo govorili ob sliki Franceta Miheliča Kurentovanje na Ptujskem polju. V delavnici bomo iz modelirne mase ustvarili okrasno kurentovo masko in jo poslikali.

Četrtek, 24. 2.: Maske za pusta hrusta

Ker nas ob koncu počitniškega tedna čakajo veseli pustni karnevali, se bomo zadnja dva dneva počitniških delavnic posvetili snovanju pustnih mask in kostumov. V četrtek bomo najprej poiskali navdih za naše kostume med galerijskimi umetninami in v delavnici naredili natančne načrte zanje. Poskrbeli bomo tudi za poslikavo obrazov po lastnih idejah.

Petek, 25. 2.: Obleka naredi človeka … včasih pa naredi maškaro 😊

Maškare ali pustne šeme nas zabavajo s svojo šegavostjo in posebnimi oblačili, v katerih skakljajo naokoli, da bi odgnale mrzlo zimo in pozdravile pomlad. Tudi mi si bomo za odganjanje zime pripravili kostume iz blaga. In ker pravijo, da mora biti pust mastnih ust, si bomo privoščili tudi slastne pustne krofe!


Informacije in prijave

Termin: 21.-25. februar 2022

Trajanje: vsak dan od ponedeljka do petka, od 8.00 do 16.00

*Prve in zadnje pol ure je namenjenih zbiranju in odhajanju otrok, igri in spoznavanju. Otroke lahko po potrebi pripeljete že ob 7.45 in jih pridete iskat že pred 16. uro. O tem se pozanimajte oz. nas obvestite ob prijavi.

Primerno za: otroke od 5. do 12. leta

Cena
  • celoten sklop: 120 EUR, za člane Galovega kluba 100 EUR
  • posamezna delavnica: 25 EUR, za člane Galovega kluba 20 EUR
Cena vključuje: vstopnino v stalno zbirko in na občasne razstave, vodenje, varstvo otroka, ustvarjalni material, pijačo, kosilo in malico.

Popusti: 2. otrok: 10% popust, 3. otrok: 15% popust, 4. otrok: brezplačno. Popusti se ne seštevajo.

Zbirno in prevzemno mesto: steklena vhodna avla na Prešernovi 24 (ob Robbovem vodnjaku)
 
Prijave: preko spletnega obrazca na dnu strani

Dodatne informacije: T: (01) 24 15 415 / (01) 24 15 435, E: dejavnosti@ng-slo.si