Vodstvo šole vljudno naprošamo, da sporočilo posreduje čim večjemu številu učiteljev, še posebej likovnim pedagogom. 


Drage učiteljice, dragi učitelji,

čeprav so morale tako šole kot galerije zapreti vrata, si želimo, da bi učenci svoj čas doma preživeli tudi ustvarjalno. 
Vabimo vas, da jih spodbudite k ustvarjanju za natečaj Kakšne barve je tvoj parazol?. 
Učiteljicam in učiteljem III. triade za pomoč pri učenju na daljavo pošiljamo povezavo do gradiva o slovenskih impresionistih, kjer boste našli besedilo z razlago obdobja, predstavitve slikarjev, učne liste, videoposnetke in navodila za izdelavo igre Spomin. 

Za dodatne informacije pišite na E: dejavnosti@ng-slo.si.

Vabimo vas, da se lotite izziva in ustvarite lastno interpretacijo slike Mateja Sternena Rdeči parazol

Matej Sternen sodi med četverico slovenskih impresionistov, štirih prijateljev slikarjev, ki so na začetku 20. stoletja začeli z novim, modernim načinom ustvarjanja. Natečaj smo pripravili ob 150. obletnici njegovega rojstva. 

Na njegovi sliki Rdeči parazol
je upodobljena modno opravljena meščanka, najverjetneje slikarjeva žena Roza, ki se je v sončnem dnevu odpravila na sprehod v park. Pred soncem jo varuje rdeč sončnik. Svetloba je skozi parazol ožarila njen obraz in ga skupaj z drugimi rdečimi površinami postavila v močan kontrast z zelenjem v ozadju. Umetnino si lahko ogledate tudi na naši spletni strani s klikom na povezavo.

Slika naj bo izhodišče za razmislek o svetlobi in barvah. Motiv lahko poljubno predrugačite in uporabite katerokoli likovno tehniko oziroma tehnike po želji med seboj kombinirate. 

Izdelke lahko pošljete do 15. maja 2020 v digitalni obliki na dejavnosti@ng-slo.si ali v fizični obliki na naslov Narodna galerija, Puharjeva 9, Ljubljana, pripis: za likovni natečaj "Kakšne barve je tvoj parazol?". Strokovna žirija bo izbrala najboljša dela, ki bodo nagrajena in razstavljena v Narodni galeriji, izbor treh pa bo julija razstavljen tudi v TAM-TAMovi Ulični galeriji v središču Ljubljane. Nagradili bomo tudi mentorje!

Nagrade

Strokovna komisija bo izbrala dela za razstavo in podelila 10 nagrad za najboljše prispele izdelke:

  • najboljši trije: knjižna nagrada, 1x skupinska vstopnica za cel razred za voden ogled po programu Mularijo v galerijo in 1x družinska vstopnica za obisk ustvarjalne delavnice ali vodenega ogleda po izbiri
  • drugi izbrani avtorji: 1x skupinska vstopnica za cel razred za voden ogled po programu Mularijo v galerijo in 1x družinska vstopnica za obisk ustvarjalne delavnice ali vodenega ogleda po izbiri
Mentorji bodo nagrajeni z darilnim bonom Podari vodstvo za dve osebi.

Gradivo za učenje na daljavo: Slovenski impresionisti in njihov čas

Za III. triado osnovne šole so na voljo besedila za razlago obdobja in posameznih umetnin, učni listi, videoposnetki ter predlogi za ustvarjalne delavnice.

Do datotek lahko dostopate s klikom na povezavo  (na dnu strani je zavihek Gradivo za učence in učitelje).

Dodatne informacije

Oddelek za izobraževanje in animacijo
E: dejavnosti@ng-slo.si
T: (01) 24 15 415 / 24 15 435

Obvestite prijatelja

 Posredujte to sporočilo