Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Obvestila
30. 9. 2022

80. obletnica smrti umetnika Hinka Smrekarja

Hinko Smrekar
13. julij 1883–1. oktober 1942

Hinko Smrekar, vsestranski umetnik, ki je zaznamoval umetnostno, družabno in politično življenje prve polovice 20. stoletja, je bil 1. oktobra 1942 ustreljen kot talec italijanske okupacijske oblasti v Ljubljani. 
Pretresljiva smrt brez sojenja je dokončno razjasnila velik pomen njegove likovne satire, ki je kritično, a tudi s precejšnjo mero pronicljivega humorja,  komentirala domače in svetovno stanje ter ogrožala aktualno oblast.

V Narodni galeriji smo se Hinku Smrekarju poklonili s pregledno razstavo v dveh delih, ki je bila na ogled od julija 2021 do februarja 2022. Ob razstavi smo izdali tudi katalog, ki je zaradi izjemnega zanimanja že pošel.

Ob obletnici umetnikove smrti zdaj javnosti predstavljamo katalog v angleškem jeziku, ki je največja tujejezična publikacija o Hinku Smrekarju ter novo spletno stran Hinko Smrekar, v slovenščini in angleščini, namenjeno vsem, ki jih zanima Smrekarjevo delo.

S ponosom tudi sporočamo, da je bil spremljevalni projekt Hinko Smrekar, digitalna razstava na prostem, 15. septembra 2022 nagrajen z 2. nagrado v kategoriji Digitalni projekti v prostoru na prestižnih 11. nagradah WEBSI za digitalne dosežke.

Ob 80. obletnici smrti Hinka Smrekarja se tako v Narodni galeriji spominjamo njegove tehnične brezhibnosti, ustvarjalne energije in preroške pronicljivosti.