Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Občasna | 16. 6. 2021‒9. 1. 2022

Hinko Smrekar

Ljubljana, 1883 ‒ Ljubljana, 1942

Delo slikarja, risarja in grafika Hinka Smrekarja je neizčrpen vir duhovnega, umetnostnega, družabnega in političnega življenja iz prve polovice 20. stoletja. Družbeno angažiran in brezkompromisen pri iskanju resnice je bil vselej na strani preprostega človeka. 

Ustvaril je dela z narodopisnimi, pravljičnimi in fantazijskimi motivi ter ilustriral mnogo knjig za otroke, mladino in odrasle. Bil je odličen opazovalec resničnega življenja in posameznih ljudskih tipov. Njegova aktualnost v današnjem času je najbolj razvidna v karikaturah in satirah, kjer je kritiziral moralo družbe in njenih posameznikov, poznamo pa ga tudi kot pionirja stripa na Slovenskem.

Zadnja večja umetniku posvečena razstava je bila leta 1952 in njegovo delo še nikoli ni bilo v celoti zbrano in ovrednoteno. Zaradi obsežnega opusa in občutljivosti del na papirju – ki predstavljajo skoraj 90% Smrekarjeve ustvarjalne zapuščine – smo se odločili, da bo razstava razdeljena na dva dela. Tako bomo njegov opus celovito predstavili, saj bo lahko na ogled več kot tristo del.

Iščemo dela umetnika Hinka Smrekarja

Obračamo se na vse lastnike njegovih del ali dokumentarnega gradiva, da nam pomagate sestaviti popolnejši seznam umetnin. Izbor najboljših del bomo tudi razstavili.

16. junij 2021 ‒ 9. januar 2022
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana