Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Obvestila
19. 10. 2022

Narodna galerija prejela jubilejno plaketo Galerije Srbske matice

Ena najuglednejših in najbogatejših likovnih zbirk v Srbiji, Galerija Srbske Matice iz Novega Sada, je pred dnevi praznovala častitljivo 175. obletnico ustanovitve. Ob jubileju so srbski kolegi Narodni galeriji podelili Plaketo za podporo in doprinos k delu Galerije Matice srpske.

Priznanje je direktorici Narodne galerije, dr. Barbari Jaki, predala direktorica Galerije Srbske matice dr- Tijana Palkovljević Bugarski.
Spomnimo: v Narodni galeriji je bila v letu 2020 na ogled razstava Srbski modernizem 1880–1950, kjer so bile razstavljene slike in kipi 38 najvidnejših umetniških imen, predstavnikov srbskega modernizma iz zbirke Galerije Srbske matice. Razstava je izpostavljala tudi povezave med srbskimi in slovenskimi likovnimi ustvarjalci, saj likovna umetnost ves čas deluje povezovalno, po ustanovitvi Kraljevine SHS pa je bilo še posebej intenzivno in sodelovanje je postalo institucionalizirano.

Galeriji sta uspešno sodelovali tudi v projektu PrisluhniMi (2016–2017), ki ga je sofinanciral EU program Ustvarjalne Evrope. Skupaj z Umetnostnozgodovinskim muzejem iz Dunaja (KHM Wien) so partnerji razvili delavnico za srednješolce, ki je vsebovala elemente LEGO © resne igre, oblikovalskega načina razmišljanja in odprtega pogovora o umetnosti. Delavnic se je udeležilo skoraj deset tisoč učencev, dijakov, študentov, učiteljev in strokovnjakov.
  • Direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki (na levi) in direktorica Galerije Srbske matice dr. Tijana Palkovljević Bugarski.
  • Jubilejna plaketa, ki jo je Narodni galeriji podelila Galerija Srbske matice