Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
1. 6. 2016 – 30. 10. 2017

PrisluhniMi

Evropski projekt, namenjen mladim

Razpis: Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2016

Trajanje projekta: 1. 6. 2016 – 30. 10. 2017

Vodja projekta: Narodna galerija (SI)

Partnerji projekta: KHM-MUSEUMSVERBAND (AT), Galerija Matice srpske (RS), Innovación Social Emprendedores Sociales (ES)

Spletna stran projekta: http://projecthearme.org

Vsebina projekta:
Kako mladim približati starejšo umetnost? Kako spremeniti tradicionalne muzeje v sodobne? Kako mlade povezati s starim? Preprosto: poslušajmo jih.
Narodna galerija, Kunsthistorisches Museum Wien, Galerija Matice Srpske in španski inštitut za socialno podjetništvo ISES smo se združili v projektu PrisluhniMi, da bi skupaj z mladimi soustvarili globoko muzejsko izkušnjo, ki bo pomagala spremeniti njihov in tudi naš način dojemanja sveta. Današnji časi ne zahtevajo nič manj. Evropa se z migracijami 21. stoletja sooča s spremembami biblijskih razsežnosti. Razumeti moramo dogajanje okoli nas. Potrebujemo sočutje, zmožnost, da se postavimo v položaj nekoga drugega. Na PrisluhniMi delavnicah se bodo muzejski pedagogi, učitelji in mladi podali na potovanje proti sočutju, stran od nestrpnosti.

Srednje šole vabimo k udeležbi na brezplačnih delavnicah

Brezplačne delavnice v okviru evropskega projekta PrisluhniMi / HearMe temeljijo na učni pripravi, namenjeni pripravi in predhodni motivaciji dijakov skupaj z multimedijsko predstavitvijo.

Cilji:

  • spodbujanje veščin, potrebnih v sodobnem svetu: iznajdljivost, kritično razmišljanje, reševanje problemov, delo v skupini, zdrava tekmovalnost in družbene in čustvene veščine,
  • spodbujanje bistvenih veščin, ki jih podpira Evropska unija: sporazumevanje, učenje o učenju, medkulturnost, prevzemanje pobude, podjetnost, kulturna ozaveščenost in izražanje v maternem jeziku,
  • vzgoja za mir in nenasilje,
  • spoznavanje kulturne dediščine preko vodenega ogleda razstave,
  • razumevanje zgodovinskih selitev ob izbranih slikah in preko življenja umetnikov.

Vsebine:
Delavnica PrisluhniMi je razdeljena na dva dela in gradi na metodologijah BrickMe (odprta različica LEGO® Serious Play®), igrifikacije, odprtega pogovora o umetnosti in oblikovalskega razmišljanja. Dijaki s kockami sestavijo dogodek iz svojega življenja. Čeprav vsi uporabljajo enake kocke, je vsak model videti drugače. Med raziskovanjem podobnosti in razlik fizično povežemo modele med sabo. Tako vsak pogled postane del prepletene mreže. Dijaki se vživijo v namišljeno situacijo in poskušajo skupaj rešiti izziv, ki jim ga zastavijo mentorji. Kdo se premakne kam? Kaj to spremeni? Skupaj soustvarimo rešitev. Preko pametnih telefonov jo delimo s prijatelji in s svetom. V drugem delu delavnice se odpravimo v stalno zbirko, kjer raziskujemo zgodovinske selitve. Ivana Kobilca je petintrideset let svojega življenja preživela v tujini. Zoran Mušič je bil v otroštvu begunec, po prihodu iz koncentracijskega taborišča pa živel v Benetkah in Parizu. Zakaj so se selili? Kaj so pustili za sabo? Kako so se spremenili? Kako bi se mi vedli v podobni situaciji? S pomočjo metod, ki smo jih usvojili, umetnost oživi in nam pomaga pri razumevanju preteklosti, sodobnosti in nas samih.

Delavnice izvajamo od 1. decembra 2016 do 30. oktobra 2017.
Način izvajanja:
 vsako skupino vodi usposobljen mentor, ki usmerja tako prvi del delavnice v ateljeju kot drugi del v Stalni zbirki.
Kraj in čas izvedbe: Narodna galerija; 4 polne ure z odmorom
Velikost posamezne skupine: 30 dijakov (oziroma en razred)
Cena: brezplačno, malica vključena
Prijave in dodatne informacije: (01) 24 15 415, dejavnosti@ng-slo.si

Delavnice sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.