Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Doživetja

Vodstva za družine

Dragi starši, v teh nepredvidljivih časih, ko vse bolj izgubljamo stik s kulturo in kulturno dediščino, vas vabimo, da vsaj delček tega nadoknadite pri nas in si svoje ter oči vaših otrok in mladih, preutrujene od ekranov, spočijete na čudovitih galerijskih umetninah.

Animator vas bo popeljal po stalni zbirki ali občasni razstavi, vam pokazal najrazličnejše zanimivosti in usmeril vaš pogled k skritim podrobnostim, ki jih lahko opazi pozorno oko. Otrokom in mladim zanimive teme predstavimo na njim prilagojen način, nikomur ne bo dolgčas!

Naužijte se lepote in miru v prostornih dvoranah Narodne galerije. 

Cena vstopnine z vodstvom: 35 EUR

Vodeni ogledi za družine z otroki do 12. leta starosti

Galova skrinja

Priljubljene umetnine zelenega galerijskega škrata Gala bomo raziskovali z njegovo zeleno skrinjo. Za potep po galeriji nam je pripravil skrivnostne predmete, vonje in zvoke. Izvedeli bomo, komu je nagajal strašni zmaj in kaj so na morju doživeli brodolomci, spoznali prijateljico znanega pesnika Franceta Prešerna in še veliko več. Primerno za otroke do 9. leta starosti.

Moje mini umetnine

Spoznajte zanimivosti naše dežele s kustosom in barvicami v rokah! 😊 
Družinska ponudba vključuje:
  • škatlico dvanajstih pobarvank-razglednic Moje mini umetnine, moj maksi spomin z barvicami
  • vodenje z razlago najznamenitejših umetnin Narodne galerije, prilagojeno tudi najmlajšim
  • maksi družinsko pobarvanko formata B1, ki se je lahko lotite skupaj v galeriji ali pa uživate v barvanju doma.

Galerijske slike in ljudske pripovedke

Izvedeli bomo, kako je velikan Hrust »zgradil« Šmarno goro, zakaj je Zlatorog jezno razril planinski raj pod Triglavom, čemú so nad brezskrbnimi pastirji razočarane vile v jezi ustvarile Blejsko jezero, in spoznali dva povodna moža – tistega, ki je izginil v valovih Ljubljanice, in tistega, ki je ustvaril Cerkniško jezero. Zgodbe bomo pripovedovali ob slikah in raziskovali, kako so jih slikarji naslikali.

Galerijski superjunaki

V stalni zbirki si bomo ogledali izbrane upodobitve antičnih bogov in junakov. Pripovedovali bomo o prvem prijatelju ljudi, Prometeju, o Zarji, ki vsako jutro preleti nebo, o kaznih, ki so doletele lovca Akteona in krvoločne Danaide ter o tem, zakaj Venero spremlja bela golobica. V zgodbah bomo poiskali razlage številnih naravnih pojavov in še danes pomembna sporočila za vse nas.

Za mične gospodične in gospodiče petične

Dame in gospodje nas z razkošnih baročnih portretov opazujejo odeti v bogata oblačila in nakit, s sivimi lasuljami in nakodranimi lasmi. Čeprav so te modne muhe do danes že minile, se bodo otroci lahko vrnili v preteklost in se preoblekli v grofe in grofice. V času vitezov in princes se bomo ustavili tudi pred velikansko sliko sv. Jurija v boju z debelušnim zmajem in ugotovili, kdo je bil zmagovalec napetega boja. Na družinskem doživetju boste ugotovili, da je baročna umetnost v vseh pogledih prav zares - sijajna! 😊
Vodeni ogledi za družine z mladostniki 12+

Stilska preobrazba

Kakšne so bile modne zapovedi pred dvesto, tristo leti? Dame s preščipnjenim pasom, s sivimi lasmi in belo napudrano kožo, grofje v petkah in z lasuljami, možakarji plemenitega rodu, ki preoblečeni v meščansko nošo igrajo karte in veseljačijo … kar nekaj zanimivosti in modnih muh najdemo na slikah. Največji modni navdušenci pa bodo katero od oblačil lahko tudi sami preizkusili.

Moja supermoč

Navdihovale nas bodo starodavne zgodbe o grških bogovih in junakih, ki jih najdemo na slikah. Nekateri so kukali, kamor ne bi smeli, drugi niso ubogali, pa bi morali, spet tretji pa so bili še preveč poslušni, ko ne bi bilo treba ... in bili za to kaznovani. Vse zgodbe, vse junake povezuje supermoč. Spoznali bomo Prometeja, Avroro, Akteona, Danaide in Venero ter izvedeli, kakšne so bile njihove nadnaravne sposobnosti. Ugotovili boste, da jih ima pravzaprav vsak od nas.

#Filter

Kaj vam je ljubše, #filter ali #nofilter? Okus se je skozi stoletja precej spreminjal. Včasih se je pričakovalo, da bodo portreti retuširani kot v današnjih modnih revijah, v drugih obdobjih in okoliščinah pa so slikarji verodostojno upodobili vse kožne nepravilnosti. Sprehodili se bomo od srednjeveške modne ikone, mimo baročnega plemstva do realističnih portretov in spoznavali spreminjajoči se okus časa.

Galerijska romanca

Poiskali bomo slike, na katerih se odvija prava drama. Ljubezen, ljubosumje, spletke in prevare … Poglobili se bomo predvsem v antične ljubezenske zgodbe, ki so v svoji silovitosti, neposrednosti in nenavadnosti odmevale v slikarstvu in jih najdemo upodobljene tudi na galerijskih umetninah.

Slovenski impresionisti in njihov čas

Spoznali bomo štiri slikarje Ivana Groharja, Matijo Jamo, Mateja Sternena in Riharda Jakopiča, njihove življenjske zgodbe in ključne umetnine. Predstavili bomo način slikanja impresionistov in tipične motive, ki so jih upodabljali, ogled pa zaključili z družabno igro Impresionistični spomin.
Rezervirajte si termin:
T: 01 24 15 435 / 01 24 15 415 / 01 24 15 414
E: dejavnosti@ng-slo.si

Cena družinskega vodenja velja za najmanj dve osebi iz dveh generacij.