Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
14. junij–8. september 2013

150 telovadnih pik

Narodnega doma

»Zdrava duša v zdravem truplu« je bil poziv pred sto enainpetdeset leti za ustanovitev telovadnega društva Južni sokol leta 1863; duh ustanovnikov živi še danes v Športnem društvu Narodni dom. Najpomembnejša oseba slovenske telesne kulture je bil dr. Viktor Murnik (1874–1964). V društvu je postavil telovadbo za najpomembnejšo dejavnost in jo tudi razvil skoraj do popolnosti. Leta 1896 je ustanovil vaditeljski zbor (prvo slovensko strokovno telo na področju telesne kulture) in ženski vaditeljski zbor (ženska vadba od takrat dalje teče neprekinjeno) in leta 1905 Slovensko sokolsko zvezo, ki se je leta 1907 včlanila v Evropsko gimnastično unijo. Za svetovno prvenstvo leta 1922 v Ljubljani so zgradili stadion za več kakor triintrideset tisoč gledalcev. Član društva Peter Šumi je takrat postal prvi svetovni prvak v mnogoboju, enako mu je uspelo tudi štiri leta pozneje. Na olimpijskih igrah leta 1928 v Amsterdamu je ekipa telovadcev pod Murnikovim vodstvom osvojila tretje mesto. Murnikova naslednika Boris Gregorka in Jelica Vazzaz sta tako zavzeto delovala, da je društvo leta 1970 ponovno organiziralo svetovno prvenstvo, na katerem je svoje obdobje sklenil dvakratni olimpijski zmagovalec Miroslav Cerar. Po daljšem premoru so sledili mednarodni rezultati Mitja Petkovška in preostalih telovadcev. Edini neuresničeni sen društva ostaja želja, da bi imeli svoje lastne prostore, vendar telovadci še vedno upajo tudi v ta uspeh.

Postavitev razstave v prostorih Narodne galerije ima velik pomen, saj sta Športno društvo Sokol oziroma Narodni dom in Narodna galerija sedem desetletij živela v prostorskem sožitju pod streho Narodnega doma.

Avtor razstave
Ivan Čuk

Postavitev razstave
Ajda Vogelnik, Katja Florjanc

Razstavo je pripravilo Športno društvo Narodni dom s pomočjo Narodne galerije, Narodnega muzeja, Arhiva Republike Slovenije, RTV Slovenija, Fakultete za šport, Olimpijskega komiteja – Zveze športnih zvez, ELAN Inventa in Muzeja športa.

14. junij–8. september 2013
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana