Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
21. maj 2019 ob 10.00

19. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev v Narodni galeriji

Strokovno srečanje in razstava plakatov

V Narodni galeriji bo 21. maja 2019 v organizaciji Društva restavratorjev Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Narodne galerije s pričetkom ob 10. uri potekalo 19. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, kjer bodo sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavili svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Predavanja in predstavitve bodo namenjene strokovni javnosti.

Spremljevalna razstava bo predstavila aktualne projekte in želi strokovno delo približati tudi širši javnosti. Razstava plakatov bo na ogled do nedelje 2. junija 2019, vsak dan, razen ponedeljka, od 10. do 18. ure, v četrtek do 20. ure. Vstop je prost. Vabljeni k ogledu!

Na razstavi plakatov bodo predstavljeni številni projekti. Omeniti velja konserviranje in restavriranje fotografij in papirnega gradiva z Nagodetovega procesa.

Med slikarskimi deli bi lahko izpostavili posege na oljni sliki Požar v Kranju iz zbirke NMS, ki je slikana na železni nosilec. Korodiran nosilec, potemnel premaz in napisi z grafitom so onemogočali njeno razstavljanje in ogrožali njen obstoj.

Na področju arheologije med zanimivejše prispevke sodi restavriranje rimskih fresk, odkritih med letoma 2016 in 2018 v Celju. Predstavljeni so posegi na antičnih freskah in zidovih z ohranjenimi ometi iz 1. in 3. stoletja.

Izstopa tudi projekt prenove Aljaževega stolpa, ki je bil zaključen leta 2018, ko je bil stolp vrnjen na izvirno lokacijo.

Med naravoslovnimi raziskavami bi lahko izpostavili preiskave fotografije na steklu, datirane v leto 1860, najstarejše znane fotografije Kranja. Avtor fotografije bi lahko bil Janez Puhar, a tega za sedaj še ne moremo zanesljivo potrditi.

Strokovno srečanje je del 12. konservatorsko-restavratorske transverzale, serije dogodkov med 26. marcem in 3. junijem 2019, ki povezujejo stroko in vse, ki jih zanima kulturna dediščina.

Organizatorji srečanja
Narodna galerija, Društvo restavratorjev Slovenije in Skupnost muzejev Slovenije

Izvršilni organizator
Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodne galerije

Vodja/koordinator projekta
Martina Vuga

Postavitev razstave
Tehnična ekipa Narodne galerije

Gradivo pripravila
Martina Vuga
21. maj 2019 – 2. junij 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana