Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
30. november 2005–13. januar 2006

2. bienale vidnih sporočil Slovenije

Velika imena grafičnega oblikovanja v Ljubljani

Fundacija Brumen, ustanova za promocijo vidnih sporočil, nadaljuje intenzivno organiziranje dogodkov, pomembnih za prepoznavnost, utrditev in razvoj grafičnega oblikovanja na Slovenskem. Po odmevni razstavi e-a-t, predstavitvi sodobne češke in slovaške tipografije, pripravlja konec novembra 2. bienale vidnih sporočil Slovenije in Mednarodni oblikovalski dogodek. Skupna točka obeh prireditev je pet eminenc sodobnega grafičnega oblikovanja: Anna Berkenbusch, Max Bruinsma, Piotr Młodozeniec, Aleš Najbrt in Erik Spiekermann.

Priprave na 2. bienale vidnih sporočil Slovenije so stekle že spomladi, ko je bil objavljen razpis, namenjen oblikovalcem v Sloveniji, in so se začeli prvi pogovori z izbrani člani mednarodne žirije.

Ustanovitev Fundacije Brumen in posledično Bienala v letu 2003 pomeni začetek kontinuirane strokovne preverbe ustvarjalne kakovosti na področju oblikovanja vizualnih komunikacij. Na eni strani zagotavlja selektiven in kritičen periodičen pregled delovanja, na drugi pa javno predstavitev in potrditev najboljših. Za 2. bienale vidnih sporočil Slovenije je bilo razpisanih 22 kategorij, saj se je skušalo zajeti tudi delo snovalcev črkovnih vrst, informacijske grafike, embalaže, znamk, … - skratka segment oblikovanja tistih vsakodnevnih reči, ki so redko deležni strokovne presoje. Med kategorijami so bile kar tri nove: ilustracija in fotografija, uporabljeni kot del vidnega sporočila, ter skupina, namenjena izključno delom dijakov in študentov.

Vsa prispela dela (542!) si je najprej ogledala komisija, v kateri so sodelovali nagrajenci 1. bienala: Gsus Ajax, Kristijan Andoljšek, Borut Kajbič, Miha Kerin, Žare Kerin, Luks studio, Matevž Medja, Ivian Kan Mujezinović, Slavimir Stojanović, Mina Žabnikar in Robert Žvokelj (navedba po abecednem redu). Na podlagi zbranih ocen se je kar 205 del uvrstilo v ožji izbor – se pravi na razstavo 2. bienala in v strokovni pregled mednarodne žirije, ki bo podelila ugledna Brumnova priznanja in prestižno Brumnovo nagrado. Ugledni žirantje: Anna Berkenbusch, Max Bruinsma, Piotr Młodozeniec, Aleš Najbrt in Erik Spiekermann bodo dela ocenjevali v nedeljo, 27. novembra, zmagovalce pa razkrili na otvoritveni slovesnosti 2. bienala vidnih sporočil Slovenije 29. novembra.

30. november 2005–13. januar 2006
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana