Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
31. maj–12. junij 2005

50 let umetnostnih razstav Sveta Evrope

obletnica uveljavitve evropske kulturne konvencije

Umetnost v vseh svojih oblikah pomembno vpliva na identiteto ljudi. Prvotni namen serije razstav, ki jih leta 1954 začel pripravljati Svet Evrope, je bil dokazati temeljno enotnost evropske umetnosti in tako okrepiti pojem pripadnosti obsežni evropski kulturi, ki presega ozka nacionalna čustva.

Zgodovina evropske umetnosti
Prve razstave, ki so potekale med leti 1954 in 1960, so v kronološkem zaporedju predstavile več stilnih obdobij od 15. stoletja do zgodnjega 20. stoletja. Sledila so še druga pomembna obdobja, predvsem srednji vek, s katerimi so razstave zaokrožile pregled zgodovine evropske umetnosti.

Ljudje in zamisli
V seriji so se nato pojavile nove težnje: razstave so se osredotočale na zgodovinske osebnosti, ki so zaznamovale kulturno življenje v Evropi, kot na primer Karel Veliki, Medičejci, švedska kraljica Kristina, danski kralj Kristijan IV. in malteški vitezi. Razstave so predstavljale tudi gibanja in ideje ljudi, na primer: civilizacijo Anatolije, bronasto dobo, Vikinge ali portugalska odkritja.

Umetnost in družba
V poznih 80-tih in 90-tih letih prejšnjega stoletja, ki sovpadajo s pomembnimi vprašanji evropske družbe, začenjajo razstave raziskovati močan vpliv med družbo in umetnostjo: na primer razstave Simboli svobode : podoba republike v umetnosti od 16. do 20. stoletja, Francoska revolucija, Historicizem v evropski umetnosti 19. stoletja in seveda Umetnost in moč : Evropa pod diktatorji med 1930 in 1945.

Evropa in …
Po spominskih razstavah o tisočletni preteklosti, se zdaj oblikujejo razstave, ki temeljijo na večji interdisciplinarnosti in raziskavah, kot so različne razstave o vsestranskem Leonardu. Tudi muzeji si vedno bolj prizadevajo, da bi dodobra spoznali evropske zgodovinske vezi z drugimi kulturami in celinami, kar bo seveda pripeljalo do novih zanimivih razstav.

Spodbujanje sodelovanja in poučevanja
Razstave so več kot le razstavljanje izjemnih umetniških del - spodbujajo sodelovanje med poznavalci in muzeji, inovativnost v muzealstvu in celo ustanavljanje novih konservatorskih in raziskovalnih inštitutov, medtem ko katalogi trajno prispevajo k poučevanju in vrednotenju umetnosti.

Nosilci projekta
Narodna galerija
Informacijskodokumentacijski center Sveta Evrope pri NUK v Ljubljani

Vodji projekta
mag. Mojca Jenko, Narodna galerija
Lijana Kalčina, IDC Sveta Evrope pri NUK v Ljubljani

31. maj–12. junij 2005
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana