Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
22. oktober–24. november 2013

6. bienale vidnih sporočil Slovenije

Fundacija Brumen

Na tokratnem najpomembnejšem nacionalnem pregledu vizualnih komunikacij, ki ga Narodna galerija že tradicionalno gosti, predstavlja Fundacija Brumen 249 najboljših oblikovalskih del, ustvarjenih v zadnjih dveh letih.

Namen Bienala vidnih sporočil Slovenije je okrepiti zavedanje o pomembnosti dobrega oblikovanja izdelkov in storitev - tako pri vsakodnevnih uporabnikih kot pri šolajočih in strokovnjakih s področja oblikovanja in ostalih kreativnih industrij, še posebej pa v poslovno-gospodarskem svetu.

Dveletni cikel se začne z objavo razpisa - pozivom oblikovalcem, naj prijavijo svoja dela. Sledi pregled prijavljenih del in izbor najboljših za uvrstitev na razstavo. Ta prvi izbor opravi mednarodna žirija na spletu, drugega pa nato v živo – na razstavi dela oceni in podeli najvišja strokovna priznanja: Brumnove nagrade.

Žirija lahko podeli po eno nagrado v vsaki kategoriji; delu, ki ustreza vsem merilom mednarodne odličnosti vizualnih komunikacij, pa najbolj prestižno: veliko Brumnovo nagrado za najboljše vidno sporočilo Slovenije.

Člani mednarodne žirije, velika imena svetovne oblikovalske scene, pa ne opravijo le ocenjevanja, ampak se v okviru spremljevalnega Mednarodnega oblikovalskega dogodka predstavijo tudi kot predavatelji in ustvarjalci.

Slovesno odprtje razstave in podelitev nagrad: 22. 10. 2013 ob 19.00.

.: Spletna stran 6.BVSS :.

V sklop bienala je umeščen tudi Mednarodni oblikovalski dogodek, ki je uveljavljena in (v strokovnih krogih) toplo sprejeta prireditev, ki predstavlja vodilne teoretike in praktike vizualnih komunikacij v svetu.

Po že ustaljeni praksi nastopijo v dveh vlogah: kot predavatelji in kot razstavljavci, s čimer zagotovijo obiskovalcem uvid v svoje tehnike, miselne in kreativne procese. Letošnji gostje so: Roger Black, umetniški direktor/likovni urednik najbolj znanih ameriških časopisnih in založniških hiš, od letos kreativni direktor založniške skupine Edipresse Asia iz Hong Konga; Anette Lenz, nagrajenka uglednih mednarodnih oblikovalskih bienal, ustvarjalka pogumnih sporočil na socialnem in kulturnem področju; Oliver Reichenstein, švicarsko-japonski oblikovalec, ustanovitelj in vodja oblikovalske agencije Information Architects; Nedjeljko Špoljar, sodelavec slovitega Arkzina, ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno nagrajevane agencije Sensus Design Factory; Alice Twemlow, v ZDA delujoča britanska publicistka in kritičarka vizualnih komunikacij, ustanoviteljica magistrskega programa kritike grafičnega oblikovanja na Šoli za vizualno umetnost v New Yorku.

Dogodek je namenoma umeščen v čas Bienala vidnih sporočil Slovenije, saj je tako možna neposredna primerjava meril, percepcij in dosežkov slovenske in mednarodne produkcije.

Brezplačna predavanja: 22. 10. 2013 od 10.00 dalje, Kino Šiška, Ljubljana

22. oktober–24. november 2013
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana