Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
23. oktober – 28. november 2019

9. bienale slovenskega oblikovanja Brumen

Pregledna razstava

Narodna galerija že devetič zapored gosti enega najpomembnejših dogodkov domačega oblikovanja. Z bienalom tako Narodna galerija kot Fundacija Brumen skrbita za promocijo domačega oblikovanja vidnih sporočil in za širšo predstavitev dosežkov na področju oblikovanja zadnjih dveh let, ki jih ovrednoti mednarodna žirija. 

Veliko nagrado Brumen 2019 je prejela oblikovalska in naročniška ekipa projekta Bienale oblikovanja BIO 26. Skupno znanje. Žirija je v ločenih kategorijah nagradila identiteto projekta in infografike, ki so s slednjo "neločljivo povezane in prevprašujejo mejo med informacijsko vrednostjo ter likovno izraznostjo. Identiteta bienala nemudoma ujame pozornost. Ko jo enkrat ima, ponudi opazovalcu več slojev informacij – od vsebine in lokacije dogodka, do infografičnih ozadij in končnega konceptualnega presenečenja. Zasnova, ki deluje na različnih kanalih in aplikacijah, nima ene same nosilne podobe, temveč je fleksibilna, domiselna in učinkovita," je odločitev utemeljila žirija.

Na letošnji bienale se je uvrstilo 124 od prejetih 354 projektov. Prijavitelji – tako oblikovalci kot naročniki oblikovalskih projektov – z vseh koncev Slovenije, pa tudi zamejstva, delujejo v sferah od gospodarstva in javne uprave do kulture, zato bienalni izbor predstavlja širok prerez vidnih sporočil, s katerimi so v vsakodnevnem življenju v stik prihajali uporabniki v najrazličnejših kontekstih.

Nagrade Brumen so najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Podeljuje jih Fundacija Brumen, organizacija, ki se že 16 let zavzema za promocijo kakovostnih vidnih sporočil in ozaveščanje javnosti o njihovem pomenu. Bienale že od svojega začetka zagovarja višjo kreativno kulturo, ustvarja pogoje za predstavitev konkurenčnih izdelkov in promovira izvirno ustvarjalnost.

Razstava predstavlja dveletni pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil, na ogled pa je 124 uvrščenih projektov, od tega 31 prejemnikov nagrade Brumen.

Vodeni ogledi

Torek 19. 11. ob 17.00
Ogled po razstavi bo vodil Nejc Prah (kolektiv Ansambel), ki je 8. bienalu za projekt Koordinate zvoka prejel veliko nagrado Brumen, oblikoval pa je tudi letošnjo podobo bienala.

Sreda 27. 11. ob 17.00
Pred zaključkom razstave vas vabimo k udeležbi na vodenem ogledu z Emilom Kozole (studio Ljudje), ki je za projekt BIO 26 prejel veliko nagrado Brumen na letošnjem bienalu.
Vodstvo je prosto vstopnine in doplačila za vodstvo.


Vstopnina za razstavo: 3 EUR. Za študente in dijake je vstop prost.

  • Odprtje razstave (video)
    Odprtje razstave (video)
Upravni odbor Fundacije Brumen: Radovan Jenko, Ajda Bevc, Primož Pislak, Ajda Schmidt, Peter Skalar

Produkcijska ekipa: Hana Cirman, Anja Delbello, Ana Ugrin, Aljaž Vesel

Oblikovalci celostne podobe ter postavitve razstave: Anja Delbello, Nejc Prah, Aljaž Vesel
Partner:
Narodna galerija

Generalni sponzor:
Mercator

Pokrovitelji:
Ministrstvo za kulturo
Mestna občina Ljubljana
Riko

Sponzorji:
Cetra
Union Hotels
Volvo
Elektro Ljubljana
Mič Styling
Tiskarna knjigoveznica Radovljica
Pivovarna Laško
Infokart
Goričane

Medijski sponzorji:
Delo
TAM-TAM
Europlakat
23. oktober – 28. november 2019
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana