Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
20. december 2007–17. februar 2008

Arhitekt Oscar Niemeyer

Brasilia

Petnajstega decembra bo slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, še vedno sredi dela in poln načrtov, praznoval svojo stoletnico. Že sam visoki jubilej zasluži pozornost, tokrat pa gre za svetovno pomembnega arhitekta, ki je na svetovni zemljevid postavil brazilsko arhitekturo.

To in pa dejstvo, da je sodobnik Edvarda Ravnikarja (Niemeyer je 11 dni mlajši od njega), daje jubileju še poseben pomen. Oba sta se ukvarjala s problemom regionalnega arhitekturnega izraza in oba sta verjela, da je to mogoče doseči z lastnimi močmi. Svojevrstna sreča je, da se je tedanji brazilski predsednik Kubitschek obrnil na Niemeyerja kot na glavnega arhitekta prestolnice. Prav lahko bi se obrnil na Le Corbusierja, ki je že leta 1936 svetoval pri gradnji stavbe šolskega in zdravstvenega ministrstva, in brazilske arhitekture, vsaj v tej meri, sploh ne bi poznali.

Niemeyerjeve svobodne forme so njegov odgovor Le Corbusieru, podobno lahko razumemo tudi Ravnikarjevo arhitekturo. Niemeyerjeva arhitektura govori s poudarjeno likovnostjo, je torej »slikovita«, zato je njena fotografska predstavitev toliko bolj utemeljena. Še posebej, če jo zremo skozi objektiv Damjana Prelovška, ki vse bolj dokazuje svoje razumevanje arhitekture, pa tudi talent za fotografsko upodabljanje le-te. Razstava je zato hkrati arhitekturna in fotografska in bi se lahko imenovala Niemeyerjeva Brasilia v objektivu Damjana Prelovška. Kot spreten pisec je za katalog prispeval tudi besedilo, ki opisuje njegovo letošnje srečanje z arhitektom. Vladimir Braco Mušič je dodal svoj pogled na delo velikega arhitekta, dodali smo še nekaj Niemeyerjevih citatov in skic. S tem bi radi ne le približali delo tega velikega brazilskega arhitekta, ampak mu hkrati voščili k njegovemu jubileju.

Andrej Hrausky

Avtor razstave in fotografije
Damjan Prelovšek

Postavitev razstave
Eva Prelovšek

Kustodinja razstave
Marja Lorenčak

Oblikovanje kataloga
Mojca Višner

Tehnična organizacija razstave
Jože Raspet

Razstavo je omogočilo
Ministrstvo za kulturo RS

Sponzor razstave
ESAL d. o. o.

20. december 2007–17. februar 2008
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana