Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
2. junij 2017–3. september 2017

Ave crux alba

800 let Malteškega reda na Slovenskem

Najstarejša omemba postojanke reda sv. Janeza na Slovenskem sega v leto 1217 in sicer posestva v Melju pri Mariboru. V naslednjih osmih stoletjih se na naših tleh razvijata še dve komendi in posestva vitezov sv. Janeza, ki so se medtem iz Jeruzalema selili na Rodos, kasneje na Malto, dokler se v 19. stoletju niso dokončno ustalili v Rimu in jih danes poznamo kot Suvereni vojaški bolničarski red sv. Janeza iz Jeruzalema z Rodosa in z Malte, krajše Suvereni malteški viteški red.

Četrti najstarejši cerkveni red na Zahodu in najstarejši križarski red ter edini še obstoječi suvereni viteški red se je razvil iz bratovščine, ki je romarjem in bolnim ter pomoči potrebnim najprej nudila bolniško oskrbo, nato pa še vojaško zaščito. Mogočna vojaška sila se je preoblikovala v današnjo učinkovito humanitarno organizacijo, ki z več kot 13.000 člani, 20.000 zdravstvenimi delavci in 80.000 prostovoljci skozi mrežo bolnišnic, klinik, reševalnih misij in diplomatsko prisotnostjo v več kot sto državah izvršuje svoje poslanstvo, ki ga je zapisal redovni ustanovitelj bl. Gerard: "Naša bratovščina bo nesmrtna, saj je ukoreninjena v revščini tega sveta, obenem pa bodo po Božji volji vedno živeli ljudje, ki si bodo prizadevali za lajšanje trpljenja in lažje prenašanje človeške bede".

V naše kraje so ivanovci, znani tudi kot vitezi sv. Janeza, hospitalci ali malteški vitezi, zanesli več kot le značilni beli osemkraki križ. Pod belim malteški križem (crux alba) so namreč skozi stoletja nastajale in se krepile vezi med Redom – lastnikom in upraviteljem posestev (komend) – in lokalnimi okolji. Številni vitezi so sodelovali tudi v obrambi dežel proti Turkom in bili dejavni v cerkveni hierarhiji. Tak primer je Jožef Rabatta, furlansko-goriški plemič, ki se je kot malteški vitez bojeval proti Osmanskemu cesarstvu, nato pa stopil v duhovniški stan in svoje poslanstvo zaključil kot ljubljanski škof.

Na razstavi bo na ogled več kot dvesto eksponatov iz zasebnih zbirk, ki bodo zgodovino Reda, od 13. stoletja do danes, opremili z izjemnimi umetniškimi in zgodovinskimi redkostmi, ki še niso bile javno razstavljene. Redovne uniforme in insignije, odlikovanja in liturgična oblačila bodo, skupaj z današnjo opremo enot Malteške pomoči, obiskovalcem ponudila edinstveno srečanje s starodavnim sopotnikom evropskih družb.

Nosilec projekta
Slovensko društvo Suverenega malteškega viteškega reda

Razstavo je omogočila
Narodna galerija

Avtor razstave
Christoph Steidl Porenta

Soavtorja
Tadej Jakopič, Roman Vučajnk

Vodja/koordinator projekta
Christoph Steidl Porenta, Mateja Krapež

Postavitev razstave
Christoph Steidl Porenta, Tadej Jakopič, Roman Vučajnk

Logotip razstave
Shadow Pre-Press

Umetnine za razstavo so posodili
zasebni lastniki, Nacionalni arhiv Češke republike, Veliki priorat SMVR Avstrije, Nadškofija Ljubljana, Pokrajinski muzej Maribor

Glavni podpornik razstave
Grawe

2. junij 2017–3. september 2017
Narodna galerija, Galerija Narodni dom
Prešernova 24
1000 Ljubljana