Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
18. junij–18. september 2005

Barva, svetloba, vživljanje

Anton Ažbe in slovenski impresionisti

Slikar in likovni pedagog Anton Ažbe je bil pomembna osebnost v Münchnu, enem vodilnih središč širjenja avantgardnih idej v Srednji in Vzhodni Evropi ob koncu devetnajstega stoletja. V nasprotju z nekaterimi težnjami ga ne moremo predstaviti kot avantgardnega učitelja, temveč kot učinkovitega spodbujevalca v karierah večjega števila umetnikov vzhodnega dela Evrope. Med njimi so bili tudi nekateri pomembni modernistični slikarji, npr. Vasilij Kandinsky, Aleksei von Jawlensky, Hans Hoffman in drugi. Njegova ateljejska praksa je postavila temelj pedagoškim paradigmam akademij v številnih slovanskih deželah - v Rusiji, kjer sta jih širila Dmitri Kardovski in Igor Grabar, na Češkem sta delovala Emil Pacovsky in Ludvik Kuba, na Hrvaškem Josip Račić in Vladimir Becić, v Srbiji Nadežda Petrović, Beta in Rista Vukanović. Delo njegovih slovenskih spremljevalcev in učencev prepričljivo kaže na značaj njegovega vpliva. Ažbetova pedagoška modrost je bivala v strpnosti in spodbujanju osebnih nagnjenj gojencev.

Slovenske slikarje, povezane z Ažbetom, lahko delimo na kolege - spremljevalce in na učence, čeprav je težko potegniti jasno ločnico med njimi. V najmlajšo generacijo sodijo Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama in Matej Sternen, poznejši impresionisti, ki so oblikovali prvo pravo modernistično avantgardno skupino v slovenski umetnostni tradiciji. Razvili so posebno različico impresionizma, odločilno prežetega s simbolizmom. Njihove reducirane palete lahko kljub impresionističnemu nanosu barve opišemo kot protosintetične. Njihova vživeta kontemplacija se je izrazila tudi z intimistično in simbolistično snovjo. Spodbudili so tudi oblikovanje sodobnega umetnostnega trga, drugih oblik likovnega življenja in umetnostnih ustanov po avantgardnih zgledih. Njihovo delo ostaja do današnjega dne najbolj priljubljeno v domači umetnostni tradiciji.

Razstava predstavlja 89 umetnin iz javnih in zasebnih zbirk avtorjev: Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Matije Jame, Mateja Sternena, Antona Ažbeta in njegove šole, Ferda Vesela ter Ivane Kobilce.

Ne prezrite, javna vodstva v angleškem jeziku v mesecu juliju in avgustu vsak dan, od torka do petka, ob 11. uri, vljudno vabljeni!

Avtor razstave
dr. Andrej Smrekar

Vodja projekta
Marja Lorenčak

Postavitev razstave
Miljenko Licul, dr. Andrej Smrekar

Sponzorja razstave
Mestna občina Ljubljana
Design Studio Brezavšček

18. junij–18. september 2005
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana