Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Gostovanje | 13. 3. 2020–31. 5. 2020

Bojan Kovačič: Grafika 2008−2017 in grafična šola v Narodni galeriji 2004−2018

Gostovanje v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

Bojan Kovačič (1949–2017) je petnajst let vodil grafično šolo v Narodni galeriji. V njej se je do njegove nenadne smrti ob koncu leta 2017 zvrstilo sto gojencev. Umetnik je leta 2009 poklonil Narodni galeriji svoj dotedanji grafični opus, njegova vdova gospa Elena Martello Kovačič pa v lanskem letu grafične liste, nastale med 2011 in 2017.

Kovačič je v primerjavi z drugimi člani ljubljanske grafične šole izkusil nekoliko drugačno disciplino uvajanja v tehniko. V Milanu je študiral na Breri, hkrati pa je delal v delavnicah, ki so tiskale za nekatere najvidnejše predstavnike Pariške šole. Tako je bila njegova rutina posvečena tehničnemu nadzoru nad učinki, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo. Bil je prvi, ki je tiskal s predrtih grafičnih plošč, kar je Bogdan Borčić nato sistematično vključil v svoj likovni jezik.

Kot pedagog je z izjemno občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale in jih spodbujal, da to grafično izrazijo.

Izvirna ideja profesorja Marjana Pogačnika je bila, da bi v Narodni galeriji zaživela raziskovalna delavnica grafičnih tehnik globokega tiska. Zakonca Marjan in Bogica Pogačnik sta Narodni galeriji poleg Pogačnikovega grafičnega opusa in dokumentarnega gradiva podarila tudi dve umetnikovi grafični preši in drugo grafično opremo, kar je predstavljalo materialni temelj za vzpostavitev delavnice. Mentorstvo in vodenje delavnice je na željo donatorja prevzel redni profesor Bojan Kovačič.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini predstavljamo izbor zadnjih listov Bojana Kovačiča iz cikla Človeška vrsta − Dišave in vseh štirinajst listov ciklusa Pecatores. Na razstavi predstavljamo tudi enajst izbranih del udeležencev grafične šole, ki je ustvarjala pod mentorstvom Bojana Kovačiča. Razstava ponuja tudi didaktični vpogled v različne grafične tehnike globokega tiska in proces nastajanja grafike.

Avtorja razstave
Andrej Smrekar, Kristina Preininger

Koordinatorica razstave
Tanja Milharčič

Vizualno oblikovanje
Tanja Milharčič, Ranko Novak

Postavitev razstave
Tanja Milharčič, Andrej Smrekar

Konservatorsko-restavratorska priprava grafik
Tina Buh, Andrej Hirci

Projekt sta podprla
Narodna galerija
Ministrstvo za kulturo RS

13. marec 2020–31. maj 2020
Pilonova galerija
Prešernova 3
5270 Ajdovščina