Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
21. december 2019– 9. februar 2020

Bojan Kovačič: Grafika 2008−2017

Gostovanje v Lamutovem likovnem salonu v Kostanjevici na Krki

Bojan Kovačič (1949–2017) je petnajst let vodil grafično šolo v Narodni galeriji. V njej se je do njegove nenadne smrti ob koncu leta 2017 zvrstilo sto gojencev. Umetnik je leta 2009 poklonil Narodni galeriji svoj dotedanji grafični opus, njegova vdova gospa Elena Martello Kovačič pa v lanskem letu grafične liste, nastale med 2011 in 2017.

Kovačič je v primerjavi z drugimi člani ljubljanske grafične šole izkusil nekoliko drugačno disciplino uvajanja v tehniko. V Milanu je študiral na Breri, hkrati pa je delal v delavnicah, ki so tiskale za nekatere najvidnejše predstavnike Pariške šole. Tako je bila njegova rutina posvečena tehničnemu nadzoru nad učinki, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo. Bil je prvi, ki je tiskal s predrtih grafičnih plošč, kar je Bogdan Borčić nato sistematično vključil v svoj likovni jezik.

Kot pedagog je z izjemno občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale in jih spodbujal, da to grafično izrazijo.

Izvirna ideja profesorja Marjana Pogačnika je bila, da bi v Narodni galeriji zaživela raziskovalna delavnica grafičnih tehnik globokega tiska. Zakonca Marjan in Bogica Pogačnik sta Narodni galeriji poleg Pogačnikovega grafičnega opusa in dokumentarnega gradiva podarila tudi dve umetnikovi grafični preši in drugo grafično opremo, kar je predstavljalo materialni temelj za vzpostavitev delavnice. Mentorstvo in vodenje delavnice je na željo donatorja prevzel redni profesor Bojan Kovačič.

V Lamutovem likovnem salonu v Kostanjevici na Krki predstavljamo izbor zadnjih listov Bojana Kovačiča iz cikla Človeška vrsta − Dišave in vseh štirinajst listov ciklusa Pecatores. Tudi ta razstava je povezana z donacijo, saj je vdova gospa Elena Martello Kovačič umetnikovi donaciji galeriji v Kostanjevici izpred desetih let dodala deset listov, ki so nastali po izidu Kovačičeve monografije leta 2009.

Avtorja razstave
Andrej Smrekar, Kristina Preininger

Koordinatorica razstave
Alja Fir

Vizualno oblikovanje
Matic Tršar, Ranko Novak

Postavitev razstave
Alja Fir, Andrej Smrekar

Konservatorsko-restavratorska priprava grafik
Tina Buh

Projekt so podprli
Narodna galerija
Ministrstvo za kulturo RS
Krka d. d., generalni sponzor

21. december 2019– 9. februar 2020
Galerija Božidar Jakac
Lamutov likovni salon
Oražnova ulica 5
8311 Kostanjevica na Krki