Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
19. junij–7. september 2008

Črnogorsko sodobno slikarstvo

od figuralike do znaka

Leta 1950 je bila na Cetinju ustanovljena Umetnostna galerija (Umjetnička galerija). Bila je prva institucija v Črni gori, ki je raziskovala likovno umetnost na jugoslovanskih tleh s poudarkom na Črni gori, zbirala, hranila in razstavljala umetniška dela ter z izbranim gradivom omogočala pregled črnogorske likovne ustvarjalnosti. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je prerasla v Umetnostni muzej Črne gore (Umjetnički muzej Crne Gore), danes pa hrani prek 3000 umetnin, urejenih v deset zbirk. Med njimi je največja črnogorska zbirka, katere najpomembnejši del predstavlja prav sodobno črnogorsko slikarstvo.

Na razstavi je zbranih trideset reprezentančnih slik pomembnih umetnikov, ki strnjeno predstavljajo črnogorsko moderno slikarstvo. Predstavljata se pionirja črnogorskega impresionističnega občutja moderne Pero Poček in Đoko Popović ter ekspresionistično raziskovalni Mihajlo Vukotić. Sledi Petar Lubarda, čigar antologija slikarskih del leta 1951 je bila prelomnica v razvoju umetnosti na jugoslovanskih tleh, vse do slik intelektualno-introvertne znakovnosti in simbolike ter popkulturne ikoničnosti. Njihovi avtorji oblikujejo svojo ustvarjalnost na estetskih referencah klasičnega modernizma, ekspresionizma, romantičnega nadrealizma in abstrakcije. Umetnine so generacijsko heterogene in izražajo ustvarjalnost posameznih slikarjev z jasnimi slogovnimi izhodišči, s katerimi so v likovnem slovarju izkristalizirali svojo ustvarjalnost in moderno senzibilnost.

Ti umetniki so začetniki dominantnih razvojnih smeri v sodobnem slikarstvu Črne gore, ki temelji na t. i. genius loci. Zato izbrana dela sodijo med najpomembnejše umetnine sodobnega slikarstva v Črni gori, "deželi slikarjev".

Razstavo je posredoval Narodni muzej Črne gore, Cetinje

Avtorica razstave
Ljiljana Zeković, Narodni muzej Črne gore, Cetinje

Kustos razstave
Ferdinand Šerbelj, Narodna galerija, Ljubljana

Razstavo smo pripravili s pomočjo
Ministrstva za kulturo Republike Slovenije
in
Ministrstva za kulturo, šport in medije Republike Črne gore

19. junij–7. september 2008
Galerija Narodni dom
Cankarjeva 20
1000 Ljubljana