Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
19. junij–2. september 2001

Ezio Frigerio

Scenograf

Ezio Frigerio se je rodil leta 1930 v Erbi, provinca Como, Italija. Na milanski Breri si je leta 1948 pridobil diplomo arhitekta. Leta 1955 je v  mojstrski delavnici Marca Radiceja v Comu srečal Giorgia Strehlerja, gledališkega režiserja in ustanovitelja milanskega Piccolo Teatra. Ta ga je nagovoril, da se je posvetil scenografiji.

Svojo poklicno pot je začel kot kostumograf Piccolo Teatra, kjer je podpisal vse uprizoritve v obdobju 1955-1959. Istočasno je deloval tudi po drugih italijanskih gledališčih. Leta 1960, ko je zapustil Piccolo Teatro, je nadaljeval svojo scenografsko dejavnost in podpisal nekaj najpomembnejših uprizoritev tistega obdobja.  Leta 1962 je prišlo do plodnega srečanja z Vittorijem de Sico. Tako se je začela njegova pot  filmskega scenografa, ki jo je  nadaljeval  z znamenitimi režiserji kot so  Marco Bolognini, Liliana Cavani, Franco Rossi, Renato Castellani, Volker Schlöndorff, Bernardo Bertolucci (Dvajseto stoletje) in Jean-Paul Rappeneau (Cyrano de Bergerac).

Ezio Frigerio je v svojem plodnem umetniškem delovanju ustvaril  več kot dvesto petdeset uprizoritev v vseh  pomembnih gledališčih sveta: od Milana  do Pariza, od Buenos Airesa do Stockholma, od New Yorka do Tokia, od Düsseldorfa do Züricha, od Ženeve  do Toulousa, od Lyona do Ria de Janeira.

Ob vsem,  kar ga veže na Piccolo Teatro, je njegovo življenje še posebej vezano na pariško opero, kjer je  podpisal številne  balete Rudolfa Nurejeva, in na Théâtre National  Populaire iz Villeurbanna.

Dolgo poklicno pot scenografa zaznamujejo številne nagrade in  priznanja.

Avtor projekta
Giorgio Ursini  Uršič

Koordinatorja
Ivo Svetina, Slovenski gledališki muzej
Marja Lorenčak, Narodna galerija

Oblikovanje slovenskih publikacij
Mojca Višner

Razstava  je nastala v  sodelovanju
Italijanskega  inštituta za kulturo v Sloveniji
Evropske gledališke zveze / Union des Théâtres de l'Europe
Slovenskega gledališkega muzeja in
Narodne galerije v Ljubljani

19. junij–2. september 2001
Narodna galerija
Puharjeva 9
1000 Ljubljana