Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
Od 21. novembra 2016 dalje

Fortunat Bergant

Ptičar in Prestar

Sliki Ptičar in Prestar, ki ju je ustvaril baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769), sta od druge svetovne vojne veljali za pogrešani. Obstajale so le črno bele reprodukcije iz leta 1922, ko sta bili sliki na ogled na zgodovinski razstavi slovenskega slikarstva v Ljubljani, obstajal pa je tudi podatek, da sta bili še med drugo svetovno vojno v lasti Jožefa Hudoverniga iz Ljubljane. O njuni usodi in povojnem lastništvu je krožilo več bolj ali manj prepričljivih zgodb.

Obe umetnini imata izjemno pomembno mesto v Bergantovem opusu, saj razkrivata duha tedanjega časa in slikarjev pozni slog, obenem pa sodita med najpomembnejša dela slovenskega baroka, kar je umetnostnozgodovinska stroka več kot sedemdeset let vsakič poudarjala in hkrati obžalovala njuno izginotje.

Ves ta čas sta bili sliki skrbno pospravljeni. Po naključju sta ju odkrila lastnika in pred meseci sta se obrnila na sodnega cenilca za barok, dr. Ferdinanda Šerbelja iz Narodne galerije. Dr. Šerbelj je takoj prepoznal Bergantovi mojstrovini. To je bil eden izmed najbolj vznesenih trenutkov v njegovem profesionalnem delu.

Narodna galerija se je nemudoma začela pogajati o odkupu slik, saj sliki sodita v nacionalno zbirko, pri tem pa pridobila podporo ministrstva za kulturo.

Gre za eno izmed najpomembnejših odkritij v slovenski likovni umetnosti. Obe Bergantovi sliki sta končno tam, kjer morata biti, v lasti nas vseh, in bosta na ogled javnosti v Narodni galeriji. Takoj ko bosta restavrirani, bosta vključeni v stalno zbirko.

Od 21. novembra 2016 dalje
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana