Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
Razstave in projekti
2. december 2020 – 14. marec 2021

Frančišek Smerdu (1908−1964)

Donacija Narodni galeriji

Leta 2012 je Narodna galerija prejela sedemintrideset plastik kiparja Frančiška Smerduja (Postojna, 1908 − Ljubljana, 1964) v mavcu in v glini. Podarila jih je kiparjeva hči akademska kiparka Mojca Smerdu.

Po zaključenih zahtevnih restavratorskih postopkih bomo predstavili pomembno obogatitev kiparske zbirke Narodne galerije z deli profesorja na ljubljanski likovni akademiji, člana Neodvisnih, avtorja javnih povojnih spomenikov in male intimne plastike.

Smerdujevo kiparsko snovanje se je razpenjalo med monumentalnimi herojskimi kipi in osebno poetiko ateljejskih intimnih meditativnih del. Kiparjev opus tako šteje javne spomenike in dela, zasnovana v realistični maniri, predvsem pa se je njegovo kiparstvo v zgodovino slovenske umetnosti slogovno zapisalo s figurami, ki jih prežema lirična izpovednost, krhkost, nežnost, meditativnost in poetično introvertirano razpoloženje.

Donacija predstavlja osnutke za raznolika dela, ki jih je kipar ustvaril v svojem celotnem opusu in so bila kot končne umetnine realizirana v drugih materialih.

2. december 2020 – 14. marec 2021
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana