Menu Shopping cart
Vaša košarica je prazna
Podprite nas
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Razstave
1. junij–30. september 2007

Giotto, Padova

in kapela Scrovegnijev

Leto dni po razstavi Mojstrovine iz Siene od gotike do renesanse se italijanska umetnost vrača v Narodno galerijo s pomembnim poklonom, slikarskimi dosežki najprepoznavnejših predstavnikov srednjega veka – z razstavo Giotto, Padova in kapela Scrovegnijev.

Razstava je sestavljena iz dveh delov: predstavitve šestih originalnih del Giottovih sodobnikov ter nove makete kapele Scrovegnijev v merilu 1:3, odličnega primera Giottovega ustvarjanja v Padovi.

Giotto di Bondone, ki je bil najverjetneje rojen leta 1267 v kraju Colle di Vespignano v okolici Vicchia di Mugello, je svojo slikarsko pot začel kot učenec Cimabua. Kmalu je prekosil mojstra in njegova slava je segla vse do bogatega padovanskega bankirja Enrica Scrovegnija, ki je z namenom, da bi zgradil dvorec in zasebno kapelo, leta 1300 kupil zemljišče z ruševinami starorimske arene. Giotto je bil zadolžen za izdelavo fresk v kapeli, ki so jo leta 1303 poklonili, leta 1305 pa tudi posvetili Mariji usmiljenja. Istega leta je umetnik dokončno zapustil Padovo.

Kapela meri 21,50 x 8,50 x 12,80 metrov in obsega 700 m2 poslikanih površin. Na njih lahko občudujemo prizore iz Marijine in Kristusove zgodbe, Poslednje sodbe ter alegorične personifikacije Kreposti in Pregreh, ki krasijo marmorni podzidek. Na vrhu slavoločnega oboka, med angelskimi zbori, Bog Oče naroči nadangelu Gabrijelu, naj oznani Mariji. Obokan strop se dviga nad poslikavami in jih ožarja z več kot 800 zvezdami na modri podlagi – značilni za Giotta – ki jo je ustvaril z uporabo zanj značilnega modrega pigmenta. Giottove slikarske in interpretativne sposobnosti s svojim skrajnim realizmom izražajo in vzbujajo močna čustva, obenem pa za vsakega obiskovalca hranijo sporočilo miru, ki tudi po stoletjih ostaja nespremenjeno.

Poleg makete kapele so razstavljeni originali petih umetnikov: Mojstra prezbiterija kapele Scrovegni, Guarienta, Niccoloja Semitecola, Giusta Menabuoija in Altichiera da Zevio. Izbrana dela predstavljajo celotno 14. stoletje, tako da lahko občudujemo padovanske slikarske stvaritve enega izmed vrhuncev italijanskega slikarstva.

Razstavo so omogočili

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Ambasciata d’Italia a Lubiana
Istituto Italiano di Cultura in Slovenia

Comune di Padova
Assessorato ai Musei, Politiche Culturali e Spettacolo
Settore Musei e Biblioteche

Provincia di Padova
Turismo Padova Terme Euganee

Diocesi di Padova
Museo Diocesano
Chiesa degli Eremitani

Basilica del Santo
Veneranda Arca del Santo
Museo Antoniano, Padova

IRA – Padova

Sponzorji

Generali Group
Banka Koper
Safilo
Lions International

Zasnova in izvedba razstave
Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija
Davide Banzato, direttore, Musei Civici, Padova

Umetnine so posodili
Cerkev Eremitani, Padova
Mestni muzeji, Padova
Muzej Antoniano, Padova
Škofijski muzej, Padova

Ureditev kataloga
Mateja Breščak, Narodna galerija
Giuseppe Xausa, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji

Oblikovanje
Mojca Višner

1. junij–30. september 2007
Narodna galerija
Prešernova 24
1000 Ljubljana